Elektriest: nog tien jaar last van overvol stroomnet volgens netbeheerder

Elektriest: nog tien jaar last van overvol stroomnet volgens netbeheerder
4 maart om 13:24
Laatste update: 4 maart om 14:02

Het overvolle stroomnet is een van de grootste uitdagingen waar Nederland momenteel voor staat en volgens netbeheerder Alliander blijft dat nog wel even zo. In een persbericht voorspelt het bedrijf dat Nederland de komende tien jaar een overvol stroomnet houdt en dat komt door meerdere oorzaken.

Alliander meldt ook in het persbericht dat ze vorig jaar 1,4 miljard euro geïnvesteerd hebben in het versterken van het stroomnet. Dat is hard nodig want particulieren en bedrijven hebben nu al overlast door een tekort aan stroomcapaciteit. In sommige regio’s van Nederland zijn er lange wachttijden voor extra stroomaansluitingen en ook de bouw van nieuwe woningen loopt vertraging op.

Verduurzaming zorgt voor uitdaging

Dat Nederland in rap tempo aan het verduurzamen is, zorgt voor de uitdagingen. Denk aan meer elektrische auto’s die moeten opladen en oude woningen die van het gas af gaan in ruil voor een warmtepomp. Ook het grote aantal zonnepanelen levert stroom op die niet altijd kwijt kan via het huidige stroomnetwerk. Zonnepanelen blijven sowieso bijzonder aantrekkelijk om te nemen, nu de salderingsregeling niet wordt afgebouwd.

Oproep aan de politiek

Alliander topman Maarten Otto kaart tevens aan dat gemeenten en provincies sneller duidelijkheid moeten geven over hoe ze het energienetwerk willen uitbreiden; bijvoorbeeld over waar nieuwe transformatorhuisjes en elektriciteitsstations komen te staan. Ook de andere netbeheerder Stedin maakt zich zorgen; ze riepen Nederlandse rijders vorige maand nog op om hun elektrische auto’s niet meer in de namiddag en avond op te laden.

Maarten Otto wil verder dat het komende kabinet kijkt naar of technici in het buitenland kunnen meewerken aan het net. Momenteel heeft Alliander een tekort aan geschoold personeel om op volle kracht te werken. Ook wil hij dat de overheid met de industrie bepaalt of en waar alternatieve energievormen gebruikt kunnen worden, zoals waterstof en groen gas.

Lees meer over energie en blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief.