©Pexels

Bosch weet het beter: de brandstofmotor blijft nog heel lang bestaan

Bosch weet het beter: de brandstofmotor blijft nog heel lang bestaan

4 maart - 20:30 Laatste update: 21:00

Vanaf 2035 mogen er in de EU alleen nog nieuwe auto's worden verkocht die CO2-uitstootvrij zijn. Maar de topman van fabrikant Bosch verwacht dat de brandstofmotor nog 'tientallen jaren' in zicht zal blijven. Hij vindt dat de ontwikkeling van verbrandingsmotoren daarom moet doorgaan.

Bosch-topman Stefan Hartung zegt tegen Autobild dat het nog minstens 30 tot 35 jaar zal duren voordat alle voertuigen volledig zijn overgegaan op elektrisch rijden. Dat zou betekenen dat de volledige elektrificering pas tegen 2060 is afgerond. Hartung benadrukt volgens de Duitse krant ook de noodzaak om de 'verbrandingsmotortechnologie in Duitsland voort te zetten'.

Een kwestie van moeten

De toekomst voorspellen kan niemand, maar volgens Hartung zou de elektrificering in verschillende stadia verlopen. Dat wil dus zeggen dat we volgens hem niet geleidelijk zullen overgaan op elektrische auto's, maar dat deze ontwikkeling op een bepaald moment zal stagneren. Daarom vindt hij dat we, om de internationale markt draaiende te houden, wel brandstofauto's moeten blijven produceren.

Hij steunt ook het EU-doel van 2035, maar pleit voor een realistische overgang. Er zijn volgens hem een aantal markten zijn die mogelijk over het hoofd worden gezien bij de elektrificering, zoals die voor landbouwmachines.

Bosch omstreden door sjoemelsoftware

Bosch is een van de grote leveranciers van Volkswagen en speelde een cruciale rol bij het dieselgate-schandaal. Bosch leverde apparaten met illegale software, waardoor de auto's meer stikstofoxiden uitstootten dan was toegestaan. Het Duitse bedrijf kreeg hiervoor meerdere boetes van tientallen miljoenen.

Lees meer nieuws over auto's en mis niks met onze app.