©Unsplash

Energie-aanbieder betaalt klanten die net helpen: apparaten automatisch aan en uit

Energie-aanbieder betaalt klanten die net helpen: apparaten automatisch aan en uit

5 maart - 10:31

Energieleverancier Tibber betaalt klanten geld als zij hun apparaten automatisch laten aansturen. Die gaan dan aan of uit bij pieken en dalen in het stroomnet.

We horen al maanden over de problemen op het stroomnet. Bij veel zon of wind hebben leveranciers meer stroom dan ze kwijt kunnen, in de avonduren is de vraag juist zo hoog dat een netbeheerder al vraagt om de laadpalen dan tijdelijk uit te zetten. Energieleverancier Tibber heeft een andere oplossing: Grid Rewards. Dat is een beloningsprogramma voor consumenten die hun apparaten aansluiten op het systeem van Tibber.

Dat system schakelt de apparaten dan automatisch in of uit op momenten van dalen en pieken. Dat moet overbelasting van het net voorkomen: bij een groot aanbod gaan je apparaten aan, bij een grote vraag gaan ze juist uit. Klanten die meedoen kunnen jaarlijks gemiddeld 106 euro verdienen via Grid Rewards, stelt Tibber. Die betaling komt bovenop de automatische kostenbesparing van het dynamisch energiecontract dat voor Grid Rewards nodig is.

'Gedrag zelf veranderen is moeilijk'

Het systeem van Tibber loopt via de app, en leunt op het dynamische energiecontract van de energieleverancier. Bij zo'n contract betaal je geen vaste prijs, maar varieert die prijs per uur – op basis van vraag en aanbod. Actieve klanten stellen bijvoorbeeld zelf hun wasmachine in om te draaien tijdens goedkope momenten. "Maar je gedrag veranderen is moeilijk", aldus Rens Schoorl, Country Director van Tibber Nederland. "Daarom ontwikkelen wij functies die het werk voor je uit handen nemen."

In eerste instantie kan Tibber auto-laadpunten aansturen van de merken Zaptec, Easee, Wallbox en Go-e, en binnenkort van Alfen. Aangesloten auto's worden dan automatisch alleen opgeladen als de stroom goedkoop is, en laden niet als het net overbelast raakt. Binnenkort kunnen ook elektrische auto's worden gekoppeld met het systeem van Tibber, van onder meer Tesla, Volvo, Kia, Hyundai, Audi en Skoda. Later dit jaar worden ook zonnepanelen, thuisbatterijen en warmtepompen ondersteund. Ook smart home-apparatuur zou op het systeem aangesloten kunnen worden.

Onlangs kwam Coolblue, webwinkel en energieleverancier, met een soortgelijk idee – maar dan beperkt tot één apparaat. De wasmachine van het bedrijf gaat automatisch alleen aan als de stroom gratis is, zodat je nooit meer voor een wasje betaalt.

Meer energietransitie en download de Bright-app, nu ook voor Android, en natuurlijk voor iOS.