©Windows

Microsoft maakt abrupt einde voor Android-apps op Windows bekend: een grote flop

Microsoft maakt abrupt einde voor Android-apps op Windows bekend: een grote flop

5 maart - 21:09

Microsoft heeft plotseling het einde van de ondersteuning van Android-apps op Windows 11 aangekondigd. Over een jaar stopt die ondersteuning, maar vanaf woensdag kun je al geen nieuwe Android-apps op Windows 11 meer installeren. 

Alle apps en games die werken met het Windows Subsystem for Android worden vanaf 5 maart 2025 niet meer ondersteund. Dat heeft Microsoft vandaag bekendgemaakt. Als je momenteel Android-apps gebruikt op Windows 11, dan blijven die apps nog tot 5 maart 2025 werken. 

Maar vanaf woensdag is het al niet meer mogelijk om nieuwe Android-apps te installeren op Windows 11. De Amazon Appstore op Windows is namelijk vanaf 6 maart 2024 niet meer beschikbaar. Amazon blijft bestaande apps op Windows 11 nog wel een jaar van updates voorzien.

De ondersteuning van Android-apps was een van de vernieuwingen die Microsoft bij de presentatie van Windows 11 aankondigde in juni 2021. De Amazon Appstore kwam begin 2022 eerst beschikbaar in de VS en pas in de zomer van 2023 was de appwinkel voor alle Windows 11-gebruikers beschikbaar.

Geen Google Play Store, geen succes

Volgens Microsoft bood de functie 'nieuwe kansen voor appmakers op Windows'. Maar kennelijk viel het gebruik dusdanig tegen dat er opvallend snel weer een einde aan komt. WindowsCentral noemt het een 'schokkende zet', maar de Windows-fansite denkt dat er simpelweg niet genoeg gebruikers zijn. "Android-apps op Windows hebben weinig nut, vooral omdat er tegenwoordig zo weinig Windows-tablets zijn." 

De Android-apps op Windows 11 leken een antwoord op Apple, dat het draaien van iOS-apps op macOS ondersteunt. Microsoft moest echter samenwerken met Amazon. Windows bood geen officiële toegang tot de Google Play Store, terwijl dat met afstand de populairste appwinkel voor Android is. Het beperkte app-aanbod van Amazon is volgens The Verge 'waarschijnlijk een groot deel van de reden' dat Microsoft de stekker uit de Android-ondersteuning trekt. 

Lees meer Windows-nieuws en blijft op de hoogte met onze nieuwsbrief.