©Unsplash

Fietsendieven gebruiken gps-trackers om gestolen e-bike wéér te stelen

Fietsendieven gebruiken gps-trackers om gestolen e-bike wéér te stelen

5 maart - 23:44

E-bikedieven in Londen plaatsen gps-trackers op gestolen elektrische fietsen voordat ze die verkopen. Daarna sporen ze de fietsen weer op, stelen ze die opnieuw en herhalen ze het trucje weer.

De criminelen maken gebruik van gps-trackers van derden, die juist bedoeld zijn om fietsdiefstallen te voorkomen. Ze verbergen het apparaat op een gestolen e-bike, verkopen die en volgen waar de e-bike is na de verkoop. Om te doen alsof ze legitiem zijn, maken ze valse verkoopbonnen na van echte winkels.

Dan Parsons, medewerker van de Londense e-bikespecialist Fully Charged, vertelde aan Cycling Electric dat zijn bedrijf al meer dan tien keer de dupe is geworden van de dieven. Zij maken bonnetjes van Fully Charged na en bieden e-bikes aan veel lagere prijzen aan. Daardoor loopt Cycling Electric klanten mis. Het bedrijf komt pas te weten dat er iets gebeurd is, wanneer klanten met valse bonnetjes naar de winkel komen om bijvoorbeeld reparaties aan te vragen.

Exact dezelfde fiets

Parsons vertelt aan Cycling Electric dat hij al meerdere klanten over de vloer heeft gehad die één en dezelfde fiets hadden gekocht, die dan opnieuw werd gestolen en verkocht. Fully Charged is waarschijnnlijk niet de enige verkoper die getroffen wordt door de zwendel.

Diefstal van e-bikes is in Engeland zo’n groot probleem geworden, dat er nu zelfs bedrijven zijn die een gestolen fiets voor je opsporen. Bedrijven als BackPedal.co huren voormalige politieagenten of ex-militairen in om dat te doen. De politie zelf heeft de middelen niet om gestolen fietsen op te sporen. 

Lees meer nieuws over e-bikes en blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief.