©Babylon Bee

OpenAI slaat terug naar Musk en openbaart zijn mailtjes: 'wilde zelf óók winst'

OpenAI slaat terug naar Musk en openbaart zijn mailtjes: 'wilde zelf óók winst'

6 maart om 10:39
Laatste update: 6 maart om 12:32

Elon Musk heeft OpenAI aangeklaagd omdat het bedrijf zijn oorspronkelijke missie niet meer zou vervullen, en in plaats daarvan winst zou willen maken. OpenAI wijst alle aantijgingen af, en heeft e-mails van Musk geopenbaard waarin hij zelf ook zoekt naar winst bij OpenAI.

OpenAI heeft de mails van Musk in een blogbericht geopenbaard, waarin het bedrijf ook stelt de claims van de miljardair in de rechtbank aan te vechten. Want waar Musk nu claimt dat OpenAI niets voor de winst zou mogen doen, stelde hij dat in 2017 nog zelf voor. Musk zat toen nog in het bestuur van OpenAI, en volgens het bedrijf wilde hij toen een meerderheid van de aandelen en daarmee topman worden.

Musk: 'hier moeten miljarden in'

"We konden het niet met Elon eens worden over de voorwaarden van zo'n for-profit en vonden het tegen onze missie om één individu de volledige controle over OpenAI te geven", schrijft het bedrijf. Daarna zou Musk in 2018 een mailtje hebben doorgestuurd waarin wordt gesuggereerd dat OpenAI "zich aan Tesla zou moeten verbinden als zijn cash-cow". Daarna stelde Musk in berichten dat OpenAI kansloos zo staan tegenover Google, en dat zelfs "honderden miljoen" niet genoeg zouden zijn om het bedrijf boven water te houden.

"Dit vraagt om miljarden per jaar per direct, en anders vergeet het maar", schreef Musk. Daar kreeg de Tesla-topman overigens wel gelijk in. Want ook al kan OpenAI het nu prima opnemen tegen Google, waren daar wel vele miljarden van Microsoft voor nodig.

OpenAI betreurt aanklacht

"We vinden het jammer dat het hier toe is gekomen met iemand die we diep hebben bewonderd - iemand die ons inspireerde om hoger te mikken, ons vervolgens vertelde dat we zouden falen, een concurrent begon en ons vervolgens aanklaagde toen we zinvolle vooruitgang boekten in de richting van OpenAI's missie zonder hem", zegt OpenAI over de aanklacht van Musk.

Musk heeft nu inderdaad een eigen startup die kunstmatige intelligentie ontwikkelt. Volgens Musk streeft hij daarmee het oorspronkelijke doel van OpenAI na: kunstmatige intelligentie die "de mensheid ten goede komt". Want hoewel Musk nu zelf ook weer in AI investeert, is hij ook één van de grootste critici. Hij waarschuwt voor het stroomverbruik van AI en vreest voor de gevolgen voor de mensheid – van baanverlies tot een 'killer-AI'.

Meer kunstmatige intelligentie en download de Bright-app, nu ook voor Android, en natuurlijk voor iOS.