© Unsplash

Fransen gaan meer betalen voor Spotify: 'nieuwe belasting is ons te duur'

Fransen gaan meer betalen voor Spotify: 'nieuwe belasting is ons te duur'

7 maart - 14:04 Laatste update: 14:04

Streamingdienst Spotify gaat zijn abonnementskosten in Frankrijk verhogen om zo een lokale streambelasting in het land te compenseren. Het bedrijf zou anders niet genoeg in het land kunnen verdienen, leest een verklaring.

Frankrijk introduceerde enkele maanden geleden een nieuwe belasting voor streamers. Zij moeten een deel van hun inkomsten in het land gaan afdragen aan de CNM, een overheidsorgaan dat het geld vervolgens uitbetaalt aan platenmaatschappijen en de live-muziekindustrie.

Op die manier zorgt de wet ervoor dat artiesten en muziekorganisaties meer worden betaald aan de hand van streaming, maar volgens Spotify wordt daarbij teveel geld geïnd om de streamingdienst rendabel te houden. Ongeveer 67 cent van iedere verdiende euro moet met de wet worden afgedragen aan rechthebbenden en de CNM.

Spotify zegt zich hierdoor gedwongen te voelen om de abonnementsprijzen in Frankrijk te verhogen. Alle Franse gebruikers zullen hun abonnementskosten zien stijgen", vertelt Bob Havermans van Spotify Nederland. "Franse gebruikers gaan de hoogste abonnementskosten binnen de Europese Unie betalen."

Akelig dichtbij Apples percentages

De kritische houding van Spotify is saillant. Omgerekend houdt de streamingdienst ongeveer 33 procent over van iedere euro die ze met streaming verdienen, een percentage dat akelig dichtbij de 30 procent commissie ligt die Apple in zijn App Store rekent.

Een commissie die volgens Spotify jarenlang te hoog en oneerlijk was, wat leidde tot een Europees onderzoek en recent zelfs een miljardenboete voor de iPhone-maker. Die boete had uiteindelijk weinig te maken met het commissiepercentage, maar daar begon de bal ooit wel met rollen.

Lees meer over Spotify en abonneer op onze nieuwsbrief.