©Pexels

Helft van mensen met elektrische auto overweegt hierna een benzineauto te kopen

Helft van mensen met elektrische auto overweegt hierna een benzineauto te kopen

7 maart - 22:24 Laatste update: 22:30

Aan 4800 Nederlanders die nu elektrisch rijden werd gevraagd of ze in 2026 weer een elektrische auto zouden kopen. Verrassend genoeg zegt maar liefst 54 procent van de ondervraagde particulieren te overwegen om volgende keer een brandstofauto te kopen. Mensen die de auto voor de zaak gebruiken, overwegen dat in 39 procent van de gevallen.

Een zeer groot deel van de ondervraagden in het onderzoek is tevreden met zijn auto. Het probleem ligt dan ook niet zozeer bij de elektrische auto zelf, maar bij de overheid. Nu profiteren mensen met een elektrische auto nog van een lage bijtelling en vrijstelling voor de motorrijtuigenbelasting. Maar doordat die financiële voordelen worden geschrapt, berekende de Vereniging Elektrische Rijders dat het in 2026 duurder is om elektrisch te rijden dan het is om met een brandstofauto te rijden. 

'Zorgwekkend signaal'

Dit is echter alleen zo als het beleid zoals gepland wordt doorgevoerd. De Vereniging Elektrische Rijders (VER) roept het nog te vormen kabinet op om met maatregelen te komen om elektrisch rijden te stimuleren. 

"Dit zorgwekkende signaal heeft niet alleen gevolgen voor huidige elektrische rijders, maar ook voor potentiële EV-gebruikers. De overstap van brandstofrijders naar elektrische voertuigen is een cruciaal onderdeel van de beoogde milieuwinst in de mobiliteitssector. Het is dan ook aan een nieuw kabinet om passende maatregelen te vinden om deze trend om te keren en elektrisch rijden aantrekkelijk te houden", aldus de VER.

Het was de vierde editie van een jaarlijks onderzoek onder EV-rijders. Voor het onderzoek werkt de Vereniging Elektrische Rijders samen met de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland en de Rijksuniversiteit Groningen.

Lees meer over elektrische auto's en abonneer je op onze nieuwsbrief.