© BYD

Deze elektrische auto kost maar 9000 euro: nachtmerrie voor Europese automerken?

Deze elektrische auto kost maar 9000 euro: nachtmerrie voor Europese automerken?

6 maart - 20:39

De grote Chinese automaker BYD brengt een nieuwe versie van zijn goedkoopste elektrische auto uit, de Seagull EV Honor Edition. De auto is 5 procent goedkoper dan zijn voorganger. BYD verkoopt het nieuwe model in China voor 69.800 yuan, omgerekend net geen 9000 euro. 

De nieuwe BYD Seagull EV komt er in twee varianten. De goedkoopste versie krijgt een accu van 30 kWh. Volgens BYD kan je daarmee 305 kilometer rijden, hoewel dat onwaarschijnlijk optimistisch lijkt. Ter vergelijking: de eerste Nissan Leaf had een accu van 24 kWh, waarmee je net geen 150 kilometer haalde. De nieuwe Seagull EV komt er ook met een accu van 38,88 kWh, volgens BYD goed voor een actieradius van 405 kilometer.

De goedkoopste versie verkoopt BYD in China dus omgerekend voor zo'n 9000 euro. Dat terwijl de vorige versie van de Seagull nog 10.400 euro kostte. Een tweede uitvoering, met hetzelfde accupakket maar wat opties, kost 9700 euro. Ten slotte is er de versie met het grotere accupakket, die voor net iets minder dan 11.000 euro verkocht wordt. Alle drie de uitvoeringen kunnen volgens BYD 'snelladen', van 30 tot 80 procent in 30 minuten.

Nog niet in Europa, maar verandert dat?

Voorlopig zal je deze elektrische auto nog niet in Nederland tegenkomen. De vorige Seagull EV is voorlopig alleen beschikbaar in China en enkele landen in Zuid-Amerika. In Zuid-Amerika betaal je er al snel 20.000 dollar voor, omgerekend ongeveer 18.000 euro. De auto heet daar overigens de Dolphin Mini.

Zelfs als deze auto naar Nederland komt, zal die dus ongetwijfeld duurder worden. Daar moet je ook nog eens bijtellen dat Chinese EV's binnenkort misschien onderworpen kunnen worden aan importheffingen.

Toch zou een equivalent van deze BYD-auto de grote Europese automakers, zoals Volkswagen, Stellantis en Renault, nerveus kunnen maken. Ter vergelijking: momenteel kost de goedkoopste nieuwe EV in ons land, de Dacia Spring, 21.750 euro. 

Lees meer over elektrisch rijden en mis niets met onze nieuwe app.