©Unsplash

TikTok maakt Amerikaanse politici woedend, laat ze platbellen door gebruikers

TikTok maakt Amerikaanse politici woedend, laat ze platbellen door gebruikers

8 maart - 10:11 Laatste update: 12:39

TikTok loopt in de VS het risico om verboden te worden, en om dat af te wenden heeft het video-platform zijn Amerikaanse gebruikers ingezet. Massaal bellen mensen naar Amerikaanse politici, tot woede van die Congresleden.

Het lijkt een déjà vu: opnieuw heeft de Amerikaanse politiek zijn pijlen gericht op TikTok. En weer is het probleem dat de app in handen is van het Chinese ByteDance, waardoor de Amerikaanse politiek Chinese inmenging vreest. De oplossing die de VS heeft bedacht is ook hetzelfde als de vorige keer: TikTok moet zichzelf afstoten van ByteDance en een westerse eigenaar vinden – of het wordt verboden in de VS.

De meestal ruziënde Amerikaanse politici waren het unaniem eens over die eis aan TikTok, en geven het bedrijf 165 dagen om eraan te voldoen. Het lijkt erop dat ook het volledige Amerikaanse Huis van Afgevaardigden voor het besluit gaat stemmen, en het Witte Huis heeft al gezegd dat president Biden het besluit zal tekenen. Dat maakt de situatie voor TikTok een stuk bedreigender dan de vorige keer. In de nadagen van het presidentschap van Trump waren bedrijven als Microsoft en Oracle in beeld als overnamekandidaten voor TikTok. Maar toen het presidentschap overging naar Biden, kwam die zaak op een lager pitje – mede in afwachting van een onderzoek.

TikTok roept gebruikers op tot actie

TikTok heeft besloten om zijn enorme aantal gebruikers in te zetten als verdediging. Veel Amerikaanse gebruikers hebben een push-melding gekregen: 'TikTok loopt het risico in de VS verboden te worden. Bel nu je vertegenwoordiger'. Gebruikers moeten vervolgens hun postcode invoeren en krijgen dan meteen het telefoonnummer van het Congreslid dat hun gebied vertegenwoordigt.

En dat werkt: "Telefoons zijn volledig vastgelopen door telefoontjes van studenten, jongvolwassenen, volwassenen en bedrijfseigenaren die zich allemaal zorgen maken over de mogelijkheid om hun toegang tot het platform te verliezen", zegt een ingewijde tegen Axios.

De politici die het TikTok-voorstel hebben ingediend, zijn woedend. "TikTok heeft vandaag een gigantische propagandacampagne gelanceerd, die onze wetgeving valselijk als "totaalverbod" omschrijft", aldus het Congreslid Raja Krishnamoorthi. Daarmee lijkt de strategie van TikTok misschien niet zo goed uitgedacht. "Het werkt averechts omdat leden razend zijn over alle telefoontjes en verkeerde informatie", zegt een politiek assistent. "We hebben onze telefoons maar uitgezet, waardoor we echt belangrijke zorgen van onze kiezers misschien missen."

Meer TikTok en download de Bright-app, nu ook voor Android, en natuurlijk voor iOS.