©Unsplash

5G-veiling dreigt weer te vertragen: groep vreest schade door straling

5G-veiling dreigt weer te vertragen: groep vreest schade door straling

8 maart - 16:19

Stichting Elektrohypersensitiviteit gaat in hoger beroep tegen de geplande frequentieveiling voor 5G, waardoor het mogelijk nog langer duurt.

Oorspronkelijk zou de frequentieband voor 5G begin 2022 al worden geveild, waarna een veel hogere internetsnelheid mogelijk is. Om verschillende redenen loopt deze veiling steeds vertraging op.

Nu is het Stichting Elektrohypersensitiviteit die in hoger beroep gaat. Volgens de stichting is de straling van 5G schadelijk voor de gezondheid, met name voor mensen die elektrohypersensitief zijn. De rechtbank van Rotterdam beslist dinsdag of de plannen per direct op pauze moeten tot er een uitspraak is gemaakt.

Voor de zomer

Naast de stichting hebben zich meerdere partijen de afgelopen jaren druk gemaakt over de veiling. Telecommunicatiebedrijf Inmarsat gebruikte de frequentie bijvoorbeeld voor nooddienstverkeer. Ook Schiphol en Havenbedrijf Rotterdam zijn naar de rechter gestapt. 

Demissionair minister Adriaansens van Economische Zaken zei afgelopen januari te hopen dat de veiling voor de zomer afgerond zou zijn. Dat plan staat nu dus weer op losse schroeven.

Lees meer over 5G, of blijf op de hoogte via de gratis Bright Nieuwsbrief.