©WBD

Oscars 2024: op deze streamingdiensten kijk je de genomineerde films

Oscars 2024: op deze streamingdiensten kijk je de genomineerde films

9 maart - 19:00

De Oscars worden dit weekend weer weggegeven aan de films die door een flinke groep filmkenners het allerbeste worden gevonden. Er zijn veel zeer verschillende films die kans maken dit jaar, maar misschien heb je ze nog niet allemaal gezien. Op deze streamingdiensten kun je de Academy Award-genomineerde films voor Beste Film bekijken.

De race om de gouden beeldjes wordt vooral gevoerd door Oppenheimer, Poor Things, Killers of the Flower Moon en Barbie. Films die je nog niet allemaal op streamingdiensten kunt kijken, maar veel wel. Oppenheimer heeft 13 nominaties, Poor Things 11, Killers of the Flower Moon 10 en Barbie 8, dus het belooft voor sommige films waarschijnlijk prijzen te regenen. Voor welke film(s) dat geldt, weten we morgennacht, wanneer de beeldjes in Los Angeles weer worden weggegeven, maar je kunt deze films nu alvast thuis op streamingdiensten bekijken om zelf een mening te vormen:

Oppenheimer - Pathé Thuis

De door merg en been gaande film over het Manhattan Project waarin onder andere de wetenschapper Oppenheimer ervoor zorgde dat de atoombom werd ‘geboren’, is de lange zit van 3 uur meer dan waard. Vanaf 21 maart is hij op SkyShowtime te zien, maar zo ver is het nog niet, dus mocht je hem graag nog voor het gala-evenement zien, dan kun je terecht op Pathé Thuis.

Poor Things - Bioscoop

Poor Things is een bizarre film met daarin onder andere Emma Stone die een ‘experiment’ speelt en dat deze Frankenstein-achtige film door de makers van The Favourite werd gecreëerd, verbaast waarschijnlijk niemand. Het heeft fantastische art direction en vertelt tussen alle bizarre gebeurtenissen door een verhaal over het leven en filosofie. 

Barbie - HBO Max

Het zuurstokkerige Barbie met zijn fantastische introductienummer en toffe set pieces staat wel al op een streamingdienst, namelijk HBO Max. In deze film schitteren onder andere Margot Robbie en Ryan Gosling, al gaat het er sinds de Oscar-nominaties bekend zijn gemaakt vooral over dat regisseur Greta Gerwig geen nominatie kreeg voor beste regisseur. Spijtig, want ze heeft een enorm grappige, positieve en aandoenlijke film neergezet vol subtiele én lompe lessen over het feminisme.

Killers of the Flower Moon - Apple TV+

Het gebeurt niet vaak dat een film gemaakt door een streamingdienst eerst in de bioscoop draait, maar Apple koos hier wel voor met zijn Killers of the Flower Moon. Regie-icoon Martin Scorsese aan het roer, Leonardo DiCaprio in een hoofdrol: dat duo heeft vaker hoge ogen gegooid. Echter is het in Killers of the Flower Moon ook het verhaal van onrecht en Amerikaanse geschiedenis dat de show steelt en echt binnenkomt. Je kunt dat zelf beleven op Apple TV+.

The Zone of Interest - Bioscoop

Net als Poor Things zal je voor The Zone of Interest een kaartje bij je lokale bioscoop moeten kopen om de film te zien. Jammer, want het is mede door het thema ook een zeer geschikte film om in je eentje thuis te kijken: The Zone of Interest is een drama over een Nazi-familie die nabij Auschwitz woont gedurende de Tweede Wereldoorlog. Een in de ziel snijdende vertelling die eerder al werd opgetekend door schrijver Martin Amis in het gelijknamige boek.

Past Lives - Amazon Prime Video

Past Lives is een interessante film die waarschijnlijk wat meer herkenbaarheid oproept dan veel andere genomineerden. Het vertelt het verhaal van een vrouw gespeeld door Greta Lee, die na vele jaren haar ex weer ziet. De ingewikkelde gevoelens die komen kijken bij zo’n weerzien, de spanning tussen mensen die ooit van elkaar hielden: het is voelbaar in Past Lives. En zichtbaar, namelijk op Amazon Prime Video.

The Holdovers - Bioscoop

Nog een film waarvoor je in het rode fluweel moet plaatsnemen: The Holdovers gaat om  een docent, studenten en andere schoolmedewerkers die tijdens de kerstvakantie op elkaar aangewezen zijn. Een film die vooral wordt gedragen door Paul Giamatti, die een nogal norse geschiedenisleraar speelt en zelfs genomineerd is voor beste acteur voor die rol. 

Anatomy of a Fall - Pathé Thuis

In Anatomy of a Fall wordt een man dood gevonden, waarop zijn vrouw wordt aangeklaagd. In een rechtszaak wordt niet alleen ontleed wat er allemaal gebeurd zou kunnen zijn, maar wordt ook de relatie tussen de twee volledig blootgelegd. Interessant detail is dat deze film een Frans drama is, terwijl de films die kans hebben op ‘Beste Film’ meestal uit Hollywood of het Verenigd Koninkrijk komen. Maar Sandra Hüller zal hopelijk sowieso op het podium staan morgen, want ze zit ook in The Zone of Interest én ze is genomineerd voor haar hoofdrol in Anatomy of a Fall. 

American Fiction - Amazon Prime Video

Naast The Zone of Interest is er nog een film op een boek gebaseerd, namelijk American Fiction (gebaseerd op Erasure van Percival Everett). Het is een tragi-comedy die het verhaal vertelt van Monk, een schrijver die er helemaal mee is hoe bepaalde groepen mensen altijd worden weggezet in boeken. Hij besluit het anders te doen en een pseudoniem te gebruiken, maar daarmee creëert hij eigenlijk een nog groter monster.

Maestro - Netflix

Netflix is zeer bekend met het genomineerd zijn voor de Oscar voor Beste Film, maar hem winnen is het in alle acht keer nog niet gelukt. Nu wel? Maestro is een biopic over dirigent Leonard Bernstein en zijn liefdesleven. Het is half in zwart-wit en wordt vooral gedragen door Bradley Cooper, die zowel in de productie als in de hoofdrol van grote invloed is, met Carey Mulligan aan zijn zijde als de vrouw van Bernstein. Als deze film wint is dat een enorme knik naar Bradley Cooper, niet alleen als acteur, maar ook als filmmaker, want hij schreef en regisseerde deze Netflix-film.

Nog maar even en dan weten we welke film van deze 10 genomineerden de prijs voor Beste Film mee naar huis neemt. Wil je het live zien, dan moet je wat uren slaap missen: de prijzenceremonie start om 00:00 uur Nederlandse tijd in de nacht van 10 op 11 maart. Het is in Nederland te zien op FilmBox.

Lees meer over Films en abonneer je op onze Bright-nieuwsbrief.