©Unsplash

Deze duizelingwekkende Nike-jas met micro-leds reageert op geluid

Deze duizelingwekkende Nike-jas met micro-leds reageert op geluid

9 maart - 23:59

Het werkt bijna hypnotiserend, de speciale Nike-jas die de Franse rapper Takiola draagt in Parijs. Er zitten maar liefst 3875 micro-leds op die het jasje in cirkelvormige patronen doen oplichten. Zelfs de Eiffeltoren valt even iets minder op, terwijl die ook van wanten weet als het om lichteffecten gaat. 

De jas is door Nike gemaakt, maar die micro-leds zaten er niet op vanuit het sportmerk. Daar is ontwerper Clara Daguin verantwoordelijk voor. Het moet voor Clara en haar team een flink karwei zijn geweest om al die micro-leds op de Nike-jas aan te brengen, maar ook om ze goed in te stellen. Ze lijken met rapper Takiola mee te doen en dat komt niet omdat de lampjes speciaal op zijn muziek zijn programmeerd: deze lampjes reageren op geluid. 

Micro-led Nike-jas

In de clip van het nummer X, die werd gefilmd in Parijs, droeg Takiola het kunstige kledingstuk. Het lijkt bijna vuurwerk, zo fel is de verlichting. Micro-leds kennen we onder andere van televisies, want dankzij micro-led is het mogelijk om een grote felheid te bereiken en tegelijkertijd een beeldscherm goed zwart te maken. Micro-leds zijn eigenlijk heel kleine, felle lampjes en dat zie je goed terug op de jas.

 
 
 
 
 
Dit bericht op Instagram bekijken
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door CLARA DAGUIN (@claradaguin)

Clara Daguin

Clara Daguin is een ontwerper om in de gaten te houden voor wie van de combinatie mode en technologie houdt. Zij maakt ‘computational couture’ en doet onderzoek naar oplichtende mode. Eerder maakte ze bijvoorbeeld bomberjacks die dankzij bewegingssensoren konden reageren op de persoon die ernaar keek. Wanneer er beweging werd gedetecteerd, verschoten de kledingstukken van een lichte blauwe kleur naar een rood-oranje tint. 

Nu dus een vuurwerk-achtige custom made Nike-jas met micro-leds en de mogelijkheid om te reageren op de muziek. Deze jas doet denken aan de blitse lichtjas waarmee David Hasselhoff ooit op de Berlijnse muur stond te zingen, maar dan technisch hoogstaand. En zo komen er de laatste tijd meer opzienbarende techkledingstukken voorbij, zoals deze interactieve jurk van Adobe.

Meer over kleding en schrijf je in op de gratis Bright Nieuwsbrief.