Pas op! Deze nieuwe pinpas werkt nog niet in alle Nederlandse winkels

Pas op! Deze nieuwe pinpas werkt nog niet in alle Nederlandse winkels

11 maart - 09:09

Betalen met de pinpas is al een tijdje de standaard in Nederland en je kunt dan ook overal terecht met je plastic. Maar een nieuw type betaalkaart dat al wordt uitgegeven, zorgt voor hoofdpijn bij gebruikers. Een aantal pinapparaten werkt namelijk niet met de pas zonder een update.

Het gaat gelukkig maar om twee procent van de winkels in Nederland, zo meldt Berend Jan Beugel, woordvoerder van Betaalvereniging Nederland, aan NU.nl. "De komende jaren worden alle pinpassen met het Maestro- en V PAY-logo vervangen door een nieuw type betaalkaart.” De banken Triodos, Bunq, Revolut, N26 en Openbank verstrekken de nieuwe pinpas al aan hun klanten en in de toekomst gaan ING, Rabobank en ABN-AMRO ook over.

Pas op de plaats

Het gaat om de Debit Mastercard of de Visa Debit-kaart. De meeste pinapparaten ondersteunen deze nieuwe generatie betaalkaarten al, maar in twee procent van de gevallen wordt de betaling geweigerd. Het gaat volgens Beugel vooral om onbemande pinapparaten, zoals bij tankstations en parkeergarages. Zowel je fysieke pinpas als je virtuele versie via je smartphone worden dan geweigerd.

Volgens Beugel is het heel eenvoudig op te lossen met een software-update, maar daarvoor moet er fysiek bij elk pinapparaat een monteur langskomen om de update door te voeren. Vandaar dat het nog niet overal in Nederland is gebeurd en Betaalvereniging Nederland ontvangt constant tips over locaties waar de apparaten nog bezocht moeten worden.

Voordelen van nieuwe betaalkaart

De nieuwe pinpassen brengen ook veel voordelen met zich mee. "Met een vernieuwde betaalpas kun je in webwinkels betalen die bijvoorbeeld geen iDEAL aanbieden", meldt Beugel. Erg handig voor webshops buiten de EU, en dat geldt ook voor als je fysiek buiten Europa bent. De betaalpassen kunnen gebruikt worden op veel meer plaatsen buiten ons continent. Overigens heeft iDeal wel net vorige maand een langverwachte nieuwe versie van hun betaalsysteem gelanceerd.

Lees meer over geld en blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief.