©iDeal

iDeal vanaf april eindelijk sneller en slimmer: profielen met met je adres erin

iDeal vanaf april eindelijk sneller en slimmer: profielen met met je adres erin

6 februari - 10:01 Laatste update: 10:10

De organisatie achter iDeal heeft de langverwachte nieuwe versie eindelijk bijna klaar. Vanaf april is 'ie er, en kun je veel sneller en soepeler via iDeal bestellen, op een manier die vergelijkbaar is met een creditcard.

Een nieuwe versie van iDeal werd vorig jaar al beloofd, en is vanaf vandaag beschikbaar voor webwinkels. Die hebben zo'n twee maanden om de vernieuwingen in te bouwen, zodat consumenten vanaf april met het nieuwe iDeal kunnen betalen.

Grote vernieuwing is de 'Snel bestellen'-knop, die werkt via de toevoeging van profielen. Aan zo'n profiel voeg je je adres toe, en de rekening waar je standaard het liefst vanaf wil betalen: het profiel maak je aan in de app van je bank. Wil je vervolgens online betalen, zijn al je gegevens meteen ingevuld. Je hoeft dan alleen nog op akkoord te drukken in je bankieren-app, en de aankoop is rond. Nu moeten adressen meestal nog handmatig worden ingevuld, moet je handmatig je bank kiezen, en daarna eventueel nog welk van je rekeningen.

iDeal is uitzonderlijk systeem

In de toekomst krijgt het profiel nog meer opties, zoals terugkerend betalen voor bijvoorbeeld een abonnement, later betalen of in delen. De gegevens die klanten aan hun profiel toevoegen, worden 'met een hoge privacystandaard' opgeslagen volgens Currence, de organisatie achter iDeal.

iDeal is wereldwijd gezien al een uitzonderlijk systeem. In de meeste andere landen wordt er online nog vooral met creditcards betaald, bij gebrek aan een iDeal-achtig systeem waarmee je vanaf je bankrekening kan betalen. Het systeem achter iDeal is vorig jaar dan ook overgenomen door een groep Europese banken. Het betaalsysteem achter iDeal zal Europees worden uitgerold, op termijn lijkt de naam iDeal plaats te gaan maken voor een nieuwe naam.

Meer over webwinkels en blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief.