©Pexels

Zoveel geven Nederlanders gemiddeld uit aan streamen

Zoveel geven Nederlanders gemiddeld uit aan streamen

12 maart om 21:58
Laatste update: 12 maart om 21:59

Netflix, HBO Max of Viaplay: het aantal abonnementen op streamingdiensten is in Nederland flink toegenomen. En daar betalen we ook elk jaar meer voor. Een nieuw onderzoek toont hoeveel we inmiddels kwijt zijn aan streamers.

Nederlanders geven gemiddeld 27,17 euro per maand uit aan streamingdiensten, wat neerkomt op zo'n 326 euro per jaar. Dat blijkt uit een onderzoek van Streamwijzer. De site ondervroeg 1654 Nederlanders naar hun kijkgewoontes. Uit de peiling blijkt dat zo’n twee derde van de ondervraagden tussen de 10 en 40 euro per maand uitgeeft aan streamingdiensten.

Vijf procent van de Nederlanders geeft zelfs 60 of meer euro per maand uit, terwijl 15 procent van de ondervraagden maandelijks minder dan 10 euro neertelt. Abonnementen voor podcasts, muziek en andere diensten werden daar niet bij opgeteld.

Streamwijzer vergelijkt de cijfers met die in de VS. Aan de andere kant van de oceaan wordt bijna drie keer zoveel uitgegeven aan streamingdiensten. Een Amerikaan spendeert jaarlijks zo’n 924 dollar, omgerekend zo’n 845 euro. 

Prijsverhogingen

Volgens Streamwijzer is de kans dat het gemiddelde in Nederland binnenkort stijgt reëel. Dat komt omdat de prijzen maar omhoog blijven gaan. Recent hebben zowel Viaplay als Skyshowtime abonnementen in Nederland duurder gemaakt. Ook vorig jaar verhoogden heel wat providers hun prijzen.

Volgens Ellen van den Berge, directeur marketing bij RTL Nederland, zullen abonnementsprijzen de komende jaren nog eens met twintig procent stijgen.

Account delen

Nog een factor is dat veel streamingdiensten het moeilijker maken om een account te delen met vrienden en familieleden. Bij Netflix betaal je sinds vorig jaar bijvoorbeeld een toeslag voor extra gebruikers. Dat heeft ertoe geleid dat meer mensen zich gewoon zelf abonneren op Netflix. Ook Viaplay en HBO Max nemen nu of binnenkort vergelijkbare maatregelen.

Lees meer over streaming, en abonneer je op onze nieuwsbrief.