© Unsplash

De man die zegt dat hij bitcoin bedacht, heeft bitcoin niet bedacht

De man die zegt dat hij bitcoin bedacht, heeft bitcoin niet bedacht

14 maart - 16:12 Laatste update: 19:38

Een man die al jarenlang beweert dat hij bitcoin heeft uitgevonden, heeft dat helemaal niet gedaan. Althans, dat heeft een rechter in het Verenigd Koninkrijk geoordeeld.

De Australische computerwetenschapper Craig Wright zegt al lange tijd dat hij in 2008 de whitepaper heeft geschreven waar de technologie van bitcoin uiteindelijk op is gebaseerd.

Die whitepaper werd gepubliceerd onder de naam 'Satoshi Nakamoto'. Hoewel er veel theorieën bestaan over wie Nakamoto is, weten we tot de dag van vandaag niet de ware identiteit van de bitcoin-bedenker. Het is één van de grote mysteries rond de virtuele munt.

Dat is wellicht ook waarom Craig Wright besloot om met de eer te strijken. Hoewel hij nooit sluitend bewijs leverde van zijn betrokkenheid bij de whitepaper, gebruikte hij zijn claims om bitcoin-bedrijven aan te klagen omdat ze zijn technologie gebruikten.

Crypto-alliantie naar de rechter

De Crypto Open Patent Alliance stapte in het Verenigd Koninkrijk naar de rechter om een verklaring over zijn identiteit te krijgen. Daarmee hopen ze dat Wright zijn rechtszaken moeilijker worden gemaakt.

De reden achter het oordeel heeft de rechter niet gegeven - dat belooft hij op een later moment te delen. Vermoedelijk was er volgens de rechter simpelweg te weinig bewijs om de twee personen aan elkaar te linken.

Lees meer over crypto en abonneer op onze nieuwsbrief.