AI wordt slimmer dan de mensheid en Elon Musk voorspelt wanneer

AI wordt slimmer dan de mensheid en Elon Musk voorspelt wanneer

15 maart - 14:06 Laatste update: 14:47

AI ontwikkelt zich razendsnel en volgens Elon Musk is het een kwestie van tijd voordat kunstmatige intelligentie die van mensen gaat overstijgen. Hij durft zelfs een jaartal te noemen en die is verrassend dichtbij.

Iedereen is bezig met AI en er lijken dagelijks spannende nieuwe ontwikkelingen plaats te vinden. Zo kun je sinds vandaag Copilot Pro gebruiken, een betaalde versie van Microsofts AI-tool.

Ondertussen is Elon Musk zeer geïnteresseerd maar ook bezorgd over AI, en niet alleen omdat hij OpenAI van ChatGPT heeft aangeklaagd. Daar werkte hij voorheen mee samen, maar kort samengevat, hij vindt dat het bedrijf zijn missie uit het oog is verloren, en meer aan geld verdienen denkt dan aan veiligheid.

Slimmer dan de hele mensheid

Via X reageert de tech goeroe op een Joe Rogan-video met futurist Ray Kurzweil. Die beweert dat AI vanaf 2029 menselijke intelligentie bereikt. Musk is een stuk agressiever: in 2025 is AI slimmer dan de meeste mensen en vanaf 2029 intelligenter dan de totale mensheid bij elkaar!

AGI-mijlpaal

Beide mannen hebben het over Artificial General Intelligence (AGI), wat anders is dan de Large Language Moduals (LLM) die we kennen van de bekende chatbots en beeldgenerators. Over de definitie van een AGI wordt nog gediscussieerd, maar wat vrijwel vaststaat is dat hij niet te onderscheiden moet zijn van een mens. Of Elon Musk gelijk krijgt met zijn voorstelling valt te bezien, maar hij is vorig jaar wel zijn eigen AI-bedrijf begonnen, omdat hij denkt dat we binnenkort die mijlpaal gaan bereiken.

Lees meer over kunstmatige intelligentie, of blijf op de hoogte via de gratis Bright Nieuwsbrief.