©Unsplash

‘SpaceX bouwt spionage-satellieten voor de VS’

‘SpaceX bouwt spionage-satellieten voor de VS’

17 maart - 22:00

SpaceX bouwt een geheime spionagesatelliet voor de Verenigde Staten. Dit stellen meerdere bronnen via Reuters. SpaceX zou een heel netwerk van spionagesatellieten bouwen voor de NRO, de National Reconnaissance Office. Het netwerk zou deel uitmaken van een contract à 1,8 miljard dollar dat in 2021 aan SpaceX werd gegund.

De bronnen stellen dat dit netwerk de Verenigde Staten heel goed kan helpen om dreiging van waar dan ook ter wereld te kunnen spotten. De NRO is verantwoordelijk voor het delen van vertrouwelijke satellietbeelden met het Pentagon en de CIA. Het wordt uitgevoerd door SpaceX onder het Starshield-contract en net als veel andere satellieten werkt dit netwerk vanuit de lagere baan rond de aarde. 

Surveillerende satellieten

De satellieten surveilleren en zouden het meest diverse, capabele en veerkrachtige systeem zijn dat de wereld ooit zou hebben gekend, zegt een bron. Het is uiteraard ook erg interessant voor het leger van de Verenigde Staten, die mogelijk ook toegang krijgen of informatie krijgen vanuit dit netwerk. Het netwerk zou er zelfs al gedeeltelijk zijn: de twaalf prototype-satellieten zijn in 2020 meegereisd met een SpaceX Falcon 9-raket en geïnstalleerd.

Starshield, klinkt bekend? Het lijkt qua naam op Starlink, de internetsatellieten van SpaceX, waarop je tegenwoordig ook in Nederland een abonnement kunt nemen. Daarvan hangen er nu 5.500 in de lucht en er moeten er nog veel meer bij. Maar misschien dus ook wel spionagesatellieten. De regering van de Verenigde Staten heeft aangegeven dit heel belangrijk te vinden, dit soort snelle manieren om te kunnen zien wat er op een bepaalde locatie op aarde gebeurt. Je schijnt je er in ieder geval niet makkelijk voor te kunnen verschuilen. 

Starshield

Overigens is het wel bijzonder dat deze satellieten in de lage baan rond de aarde worden geplaatst: meestal bevinden de satellieten zich wat hoger. Echter schijnt het duurder te zijn om het hogerop te zoeken met satellieten en schijnen de Amerikanen het toch wat te heet onder de voeten te vinden dat andere landen zich ook meer met de ruimte bezighouden, waaronder China. Er lijkt dus ook wat haast bij geboden, dat Starshield-netwerk.