©Nvidia

Deze nieuwe superchip van Nvidia is veel krachtiger én gebruikt minder energie

Deze nieuwe superchip van Nvidia is veel krachtiger én gebruikt minder energie

18 maart - 23:21 Laatste update: 23:59

Chipgigant Nvidia heeft zijn nieuwe krachtige AI-chip aangekondigd, de Blackwell. Het is volgens Nvidia-topman Jensen Huang 'de motor om de nieuwe industriële revolutie aan te drijven'. De voorganger van de chip zorgde ervoor dat Nvidia een van de waardevolste bedrijven ter wereld werd.

Nvidia's nieuwe Blackwell-chip is bedoeld voor gebruik in de datacenters van grote bedrijven, die momenteel massaal de Nvidia H100 AI-chip inzetten voor AI-toepassingen. Die vorige chip was voor een groot deel de reden van het huidige succes van Nvidia. De chipfabrikant is nu zelfs meer waard dan Amazon en Google-moederbedrijf Alphabet. Met de nieuwe 'superchips' Blackwell B200 GPU en GB200 hoopt het bedrijf de voorsprong op de concurrentie verder uitbreiden.

Veel minder energie

De Blackwell-chip telt maar liefst 208 miljard transistoren, heeft 20 petaflops rekenkracht per GPU, 192 GB geheugen en tot 8 TB/s aan bandbreedte. Maar minstens zo belangrijk is dat de nieuwe chip veel efficiënter werkt. Volgens Nvidia kan het energieverbruik wel 'tot 25 keer lager zijn' ten opzichte van de H100, maar dat verschilt wel per toepassing. Bij een GPT-3 taalmodel met 175 miljard parameters levert de nieuwe GB200-chip zeven keer de prestaties van een H100.

AI-modellen goedkoper te trainen

Ook het trainen van AI-modellen kan met veel minder chips en minder gebruik van elektriciteit, zegt het bedrijf. Zo biedt de nieuwe chip vier keer de trainingssnelheid bij het GPT-3-model.

Volgens Nvidia zijn techreuzen als Amazon, Google, Oracle en Microsoft allemaal van plan om grote hoeveelheden van de nieuwe chips te gebruiken in hun datacenters.

Nieuwe techniek bij productie

De productie van de nieuwe chips wordt gedaan door het Taiwanese TSMC, de grootste chipproducent ter wereld. De nieuwe chips hebben zoveel transistors dat de normale productietechnieken niet werkten. Dat is opgelost doordat het nu eigenlijk twee chips zijn die aan elkaar zijn verbonden op zo'n manier dat ze naadloos als één geheel functioneren.

David Blackwell

Nvidia heeft de nieuwe chips vernoemd naar David Blackwell, de eerste zwarte wetenschapper die werd opgenomen in de National Academy of Sciences. 

Lees meer nieuws over AI en blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief.