©Nvidia

Nvidia lanceert tweede aarde om klimaatverandering te voorspellen

Nvidia lanceert tweede aarde om klimaatverandering te voorspellen

19 maart - 09:28

Naast een nieuwe, razendsnelle chip, heeft Nvidia ook een tweede versie van de aarde gelanceerd. Het gaat om Earth-2, een digitale tweeling waarmee klimaatverandering voorspeld kan worden.

Earth-2 is gemaakt om weer en klimaat te simuleren, om op die manier beter voorbereid te zijn op wat er gaat komen. Zowel op de korte, als lange termijn. Het doel is om uiteindelijk decennialang vooruit te kijken.

De cloudsoftware draait op supercomputers. Hoe nauwkeurig de voorspellingen zijn, ligt aan hoeveel rekenkracht naar deze tweede aarde wordt gestuurd. Dankzij het gebruik van AI-modellen kan er duizend keer zo snel voorspeld worden vergeleken met huidige technologie, en dankzij een hoge resolutie worden minder details gemist.

Tyfonen in Taiwan

Earth-2 werd al in 2021 aangekondigd, maar nu is de digitale tweeling van de aarde klaar. De Central Weather Administration in Taiwan is een van de eerste partijen die de technologie inzet, om voorspellingen rond tyfonen te verbeteren om zo sneller mensen te kunnen evacueren.

Lees meer over klimaatverandering, of blijf op de hoogte via de gratis Bright Nieuwsbrief.