©Unsplash

Boete voor kijken naar illegale stream: pas op als je naar dit EU-land gaat

Boete voor kijken naar illegale stream: pas op als je naar dit EU-land gaat

20 maart - 22:37

Tijdens je vakantie via een gratis, illegale stream naar voetbal of een Formule 1-race kijken, kan je duur komen te staan. Het eerste EU-land begint binnenkort met het uitdelen van boetes aan kijkers van illegale IPTV-diensten. Mogelijk volgen nog meer landen dit beleid. 

De Italiaanse telecomtoezichthouder AGCOM gaat boetes tot wel 5000 euro uitdelen aan mensen die in het land naar illegale IPTV-streams kijken. Het is een opvallende stap, want in vrijwel elk land richten handhavers zich op de distributeurs: de mensen die geld verdienen met het aanbieden van zulke illegale IPTV-diensten en websites met streams. Maar in Italië zijn straks voor het eerst ook de kijkers de klos.

Volgens de AGCOM hoeven onderzoekers voortaan niet meer per persoon toestemming van de rechtbank te krijgen om bepaalde gegevens over internetgebruik op te vragen. De Italiaanse staat mag dus onderzoek doen naar tienduizenden illegale streamkijkers tegelijkertijd.

'Boete is nodig'

Volgens de baas van AGCOM, Massimiliano Capitanio, bedragen de boetes tussen 150 en 5000 euro. "Dit is, zoals met alle boetes, een stap die je graag zou willen vermijden, maar die noodzakelijk is geworden, niet in de laatste plaats omdat degenen die illegaal zaken doen, nietsvermoedende gebruikers laten geloven dat hen niets zal overkomen", schrijft Capitanio op LinkedIn. Het geld van de boetes voor consumenten gaat naar de 'strijd tegen de piraterij'.

Capitanio vindt ook dat techbedrijven als Apple, Google en Amazon nog steeds te weinig doen om online-piraterij te bestrijden. Zo zijn via de zoekmachine van Google heel eenvoudig populaire illegale streams te vinden. "Ze werken nog steeds niet mee zoals ze zouden moeten." Mogelijk blijft het niet bij Italië, want ook Spanje beweegt volgens Capitanio in 'dezelfde richting'. Hij hoopt op een 'gemeenschappelijk front in Europa'.

De kans dat je als toerist zo'n boete krijgt, is misschien minder groot dan als inwoner, maar het valt ook niet uit te sluiten. Het hoofd van de telecomtoezichthouder vertelt niet hoe de instantie precies bepaalt wie een boete moet krijgen, en hoe die worden uitgedeeld. Als je bijvoorbeeld in een Airbnb verblijft, en de eigenaar krijgt later een boete voor een bekeken stream tijdens een van de dagen dat jij er was, dan kan hij jou mogelijk aansprakelijk stellen.

Abonnementen steeds duurder

Capitanio lijkt wel te begrijpen waarom steeds meer mensen naar de illegale streams kijken. "Zijn de abonnementsprijzen van streamingdiensten te hoog? Ik denk het wel, maar het is niet mijn expertise. De oplossing is zeker niet stelen. En misschien zijn de prijzen ook zo hoog vanwege de parasieten die profiteren van degenen die wel betalen."

Lees meer nieuws over streaming en mis niets met onze nieuwsbrief