©Epic

Epic Games komt met eigen appwinkel op Android én iOS, maar is hij ook goedkoper?

Epic Games komt met eigen appwinkel op Android én iOS, maar is hij ook goedkoper?

20 maart om 20:19
Laatste update: 21 maart om 09:03

Fortnite-maker Epic Games heeft aangekondigd dat het later dit jaar een mobiele appwinkel gaat lanceren. Die appstore zal beschikbaar zijn voor zowel iOS als Android.

Epic Games is van plan om zowel zijn eigen games als die van andere ontwikkelaars aan te bieden. Het bedrijf zal voor derden een commissie van 12 procent rekenen in zijn appwinkel. Dat is een stuk minder dan de 30 procent die Apple en Google  vroeger rekenden - maar inmiddels schelen de tarieven eigenlijk niet veel meer.

Apple hanteert in Europa inmiddels bijvoorbeeld een commissie van 10 procent voor apps die minder dan 1 miljoen dollar per jaar verdienen. Komt de omzet daarboven, dan vraagt Apple 17 procent van de omzet gemaakt uit een app.

Daarnaast rekent Apple een commissie bij het gebruik van in-app aankopen. In de praktijk betaalt een app-ontwikkelaar via de App Store tussen de 13 en 20 procent van zijn omzet aan Apple.

Epic duurder door Apple-taks

Dat lijkt net iets goedkoper dan Epic, maar bij apps verspreid buiten Apple om wordt ook een extra commissie van 50 cent per gedownloade app gevraagd zodra een applicatie meer dan één miljoen downloads heeft.

Het is daardoor dus nog maar de vraag of je app voordeliger via Epic Games aangeboden kan worden. Europa onderzoekt op het moment of Apples extra commissie van 50 cent oneerlijk is.

Eerste keer in vier jaar

Het is de eerste keer dat Epic Games weer games op iOS kan aanbieden sinds 2020. De Fortnite-maker ligt al jaren met Apple in de clinch, omdat het vond dat het te veel macht had doordat het enkel zijn eigen appwinkel en betaalsysteem toeliet.

Door de ruzie tussen de bedrijven werd Fortnite vier jaar geleden uit de App Store van Apple gehaald. 

Europese Unie

Door de komst van de Digital Markets Act in de Europese Unie, komt daar nu verandering in. De nieuwe regels dwingen Apple om alternatieve appwinkels toe te staan op iOS. De appwinkel van Epic Games komt alleen in de EU uit.

Lees meer nieuws over games en abonneer je op onze Bright Nieuwsbrief.