©Fortnite

Apple verwijdert ban van het account van Fortnite-maker Epic

Apple verwijdert ban van het account van Fortnite-maker Epic

9 maart - 11:00 Laatste update: 11:09

Apple staat het toe dat Fortnite-maker Epic een eigen account heeft voor de appwinkel binnen iOS. Epic Games had vanuit zijn Zweedse afdeling een account gemaakt om zijn eigen appwinkel te openen op iPhones en iPads. Echter blokkeerde Apple die, omdat het meende dat Epic zich niet aan de regels zou houden. Sinds de EU zich ermee bemoeide is het account weer live.

Epic Games en Apple liggen al jaren overhoop over de App Store. Epic Games vindt de hoge commissie die Apple vraagt absurd (het is 30 procent van de inkomsten in het spel) en meende dat Apple te veel macht heeft door alleen zijn eigen appwinkel en betaalsysteem toe te staan. Apple vond van niet, waarna er een rechtszaak volgde, Fortnite zelfs tijdelijk uit de appwinkel was, enzovoorts.

Epic Games in de App Store

Inmiddels zijn de kaarten anders geschud, want de Europese Unie heeft nieuwe regelgeving geïntroduceerd die Apple ertoe dwingen om die alternatieve appwinkels wel toe te staan. Feest bij Epic, want dat dacht: “Mooi, dan gaan we vanuit onze Zweedse studio een eigen appwinkel maken en Apple omzeilen.” Zo heeft het meer controle over zijn game en zijn inkomsten.

Apple heeft echter niet zomaar alle poorten opengezet: het eist nog steeds bepaalde vergoedingen van ontwikkelaars en dat vond Epic op zijn beurt weer oneerlijk. En dat zegt het niet al te subtiel: hete vuilnis, een horrorshow en een sluw geval van kwaadwillige naleving zijn drie dingen die Epic Games-ceo Tim Sweeney te zeggen had over het Digital Markets Act-plan van Apple. Dat viel uiteraard niet in goede aarde, waardoor Apple stelde dat Epic Games aantoonbaar onbetrouwbaar zou zijn. Daarom blokkeerde Apple het account. 

Inmenging van de EU

Maar toen mengde de EU zich erin en een paar dagen later heeft Epic toch toegang tot zijn account bij Apple. Thierry Breton van de Europese Commissie schrijft op X dat het zich bevredigend voelt dat Apple ‘door het contact met de EU zijn besluit om Epic buiten te sluiten heeft ingetrokken’.

De EU heeft hiermee meteen duidelijk gemaakt dat het de DMA goed zal controleren bij grote techbedrijven. Apple zelf heeft geen uitspraken gedaan over het terugdraaien van de ban.

Lees meer over games of blijf op de hoogte via de Bright-app voor iOS of Android.