© Unsplash

Door Nintendo kapotgeprocedeerde Switch-emulator is terug: 'Nu is het wel legaal'

Door Nintendo kapotgeprocedeerde Switch-emulator is terug: 'Nu is het wel legaal'

21 maart - 11:46

De door Nintendo kapotgeprocedeerde Nintendo Switch-emulator is ineens weer teruggekeerd. Het beruchte Yuzu heet nu Suyu en zou na een software-update helemaal legaal moeten zijn.

Het ging in februari snel. Nintendo klaagde de makers van Yuzu aan, een app waarmee je Nintendo Switch-games op bijvoorbeeld je pc kunt spelen. Volgens Nintendo werd Yuzu veelvuldig gebruikt voor piraterij en werd de beveiliging van de spelcomputer moedwillig omzeild.

Een paar dagen later zei de maker van Yuzu met Nintendo te schikken. Het bedrijf betaalde 2,4 miljoen dollar aan schadevergoeding en beloofde nooit meer aan de app te werken. In ruil daarvan liet Nintendo de rechtszaak vallen.

Toch is Yuzu nu terug met een nieuwe versie onder een nieuwe naam. Dat is allemaal te danken aan hoe de originele app werd gemaakt: deze was open source, waardoor iedereen de originele broncode kan inzien en daar op voort kan bouwen.

Suyu is dus in de kern dezelfde app, maar dan gemaakt door een nieuw team. Op die manier kan de software voortbestaan zonder dat de originele ontwikkelaars hun overeenkomst met Nintendo schenden.

Helemaal af is de app trouwens nog niet. Er is een downloadbare versie, maar de nieuwe makers benadrukken dat hij nog niet helemaal klaar is voor gebruik.

De app is 'gelegaliseerd'

De nieuwe makers zagen wel de bui al hangen en hebben meteen een update uitgebracht die de app moet 'legaliseren'. Alle benodigde softwaresleutels moeten voortaan bijvoorbeeld door de gebruiker zelf worden ingevoerd. Juist dit was een heikel punt bij Yuzu: emulatie is in de Verenigde Staten legaal, maar het verspreiden van beveiligingssleutels in de software juist weer niet.

De nieuwe ontwikkelaars schrijven op hun site ook dat ze 'piraterij in geen enkele vorm goedkeuren' en dat ze 'niet van plan zijn geld aan het project te verdienen'. Dat deed het originele team van Yuzu wel, waardoor ze ook in het vizier van Nintendo terechtkwamen.

Het is afwachten of de aanpassingen in de app voldoende zijn om Nintendo buiten de deur te houden. Volgt er toch weer een rechtszaak, dan weten we sinds februari hoe het met de app kan aflopen.

Lees meer over Nintendo en abonneer op onze nieuwsbrief.