© Neuralink

Hersenimplantaat Elon Musk in actie: compleet verlamde man schaakt een potje

Hersenimplantaat Elon Musk in actie: compleet verlamde man schaakt een potje

21 maart - 12:34

Neuralink, het bedrijf van Elon Musk dat werkt aan een herseninterface om computers te besturen, heeft zijn implantaat voor het eerst in actie laten zien.

Al sinds 2016 sleutelt Neuralink aan een interface tussen computers en hersenen, maar tot dusver was hun apparatuur nog nooit in actie te zien. Daar kwam deze week verandering in toen het bedrijf zijn apparaat demonstreerde in een livestream op sociaal netwerk X.

Een volledig verlamde man gebruikte in de video het implantaat om een computermuis te besturen en zo een potje te schaken op het scherm. Hij zegt er inmiddels aardig in getraind te zijn en ook met gemak uren de game Civilization VI te spelen. Al moet hij soms even stoppen zodat het apparaatje weer kan opladen.

Het is volgens de tester alsof je de Force in Star Wars gebruikt. Hij hoeft alleen maar te denken waar de computermuis naartoe moet bewegen en het gebeurt automatisch.

Niet de eerste

De video is groot nieuws voor Neuralink, maar niet per se een primeur: andere apparatuur heeft gedachtengolven al eens om weten te zetten in muisbewegingen. Het is nu daarom afwachten wat het bedrijf van Musk er als volgende mee kan doen.

Musk zelf lijkt in elk geval blij. Het deelde de video op zijn eigen X-profiel, en omschreef de technologie daarbij als 'telepathie'.