© Unsplash

Betrapt: Tesla blokkeert Autopilot van Nederlandse trendwatcher met smartphone

Betrapt: Tesla blokkeert Autopilot van Nederlandse trendwatcher met smartphone

21 maart - 15:09

Tesla heeft de Autopilot-functie van de Nederlandse trendwatcher Vincent Everts geblokkeerd, omdat de auto detecteerde dat hij zijn smartphone achter het stuur vast had. Everts werd eerder al eens beboet omdat hij op zijn telefoon zat achter het stuur.

De trendwatcher deelt de blokkade zelf op zijn Instagram-account. In een video laat hij zien dat de automatische stuurfunctie een week lang is geblokkeerd wegens 'aanhoudend oneigenlijk gebruik'.

De melding geeft geen reden voor de blokkade, waar Everts verbaasd in zijn video op reageert. "Ik heb gewoon voor dat ding betaald. Dit is heel irritant."

 
 
 
 
 
Dit bericht op Instagram bekijken
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door VINCENT EVERTS (@vincenteverts)

Vijf keer zijn smartphone vast

In de tekst naast zijn Instagram-post zegt de trendwatcher wel dat de auto vijf keer zag dat hij met zijn smartphone vast achter het stuur zat. Tesla’s blokkeren de Autopilot als blijkt dat de bestuurder tijdens de rit niet goed zit op te letten. De Autopilot bevindt zich namelijk nog in een testfase: het is volgens Tesla nog niet veilig om bij gebruik je ogen van de weg te houden.

Everts laat in het midden of de smartphone-detecties terecht zijn, maar de trendwatcher heeft er een handje van op zijn smartphone te zitten terwijl de Autopilot hem rondrijdt. In 2018 kreeg hij hier een boete voor, die hij meermaals bij de rechter probeerde aan te vechten. Het oordeel van het hof was daarbij duidelijk: ook bij het gebruik van de Tesla-autopilot mag je achter het stuur geen telefoon vasthouden.

'Dan heb je het echt bont gemaakt'

Volgens onze auto-expert Rutger Middendorp gaat de telefoondetector van een Tesla ook echt niet zomaar af: "dan heb je het echt bont gemaakt achter het stuur. Eerst waarschuwt de auto je, daarna begint het dashboard rood te knipperen, pas daarna zet hij de Autopilot uit en heb je één van je vijf waarschuwingen te pakken."

"Als je er dus vijf hebt gehad heb je geruime tijd op je telefoon gezeten terwijl je alle waarschuwingssignalen van de auto hebt genegeerd, tot vijf keer toe. Dan verdien je het dat Tesla de functie uitschakelt."

Lees meer over Tesla en abonneer op onze nieuwsbrief.