©Tesla

Tesla wint belangrijke rechtszaak over dodelijk ongeluk en de rol van Autopilot

Tesla wint belangrijke rechtszaak over dodelijk ongeluk en de rol van Autopilot

31-10-2023 19:51 Laatste update: 19:51

Tesla heeft dinsdag de eerste Amerikaanse juryrechtszaak over de rol van zijn rijhulpsysteem Autopilot bij een dodelijk ongeluk gewonnen. 

Een jury bij de rechtbank in Californië oordeelde dat er geen fout in het Autopilot-systeem van Tesla zat. De zaak was aangespannen door twee passagiers die in een Tesla Model 3 zaten die in 2019 crashte, waarbij de eigenaar, Micah Lee, om het leven kwam. Zijn medepassagiers beschuldigen Tesla ervan dat het bedrijf wist dat Autopilot defect was toen het de auto verkocht. Volgens Tesla werd het ongeval veroorzaakt door een menselijke fout.

De Tesla Model 3 van Micah Lee schoot met 105 kilometer per uur van de snelweg in Los Angeles, raakte een palmboom en vloog in brand. Lee overleefde het niet, de andere twee passagiers raakten ernstig gewond, onder wie een destijds 8-jarige jongen. Tesla ontkent aansprakelijkheid en zegt dat Lee alcohol had gedronken voordat hij achter het stuur stapte. Het was volgens Tesla onduidelijk of Autopilot was ingeschakeld op het moment van de crash.

Onderzoek naar reeks ongelukken

Tesla’s rijhulpsystemen Autopilot en Full Self-Driving (FSD) hebben de laatste jaren veel kritiek gekregen. Ook doet de Amerikaanse verkeerstoezichthouder onderzoek naar een reeks ongelukken waarbij Tesla’s met Autopilot ingeschakeld op voertuigen van hulpdiensten botsten

Ondanks de namen vereisen de Tesla-systemen nu nog altijd menselijk toezicht: je moet je handen aan het stuur houden. Tesla waarschuwt bestuurders met knipperende lampjes en piepende geluiden als ze het stuur niet vasthouden. In een geheime 'Elon Mode' in sommige Tesla's zouden er geen handen aan het stuur nodig zijn.

Lees meer nieuws over Tesla.