NASA en Boeing voeren in mei eerste bemande Starliner-vlucht uit

© Boeing

NASA en Boeing voeren in mei eerste bemande Starliner-vlucht uit
23 maart om 19:00

NASA en Boeing zijn van plan om begin mei voor het eerst een bemande testvlucht uit te voeren met de Starliner-capsule. Het ruimtevaartuig moet de tweede commerciële taxi naar het Internationale Ruimtestation (ISS) worden, naast de Dragon van SpaceX.

De testvlucht gaat ten vroegste op 1 mei door. Dat vertelden NASA en Boeing tijdens een persconferentie op vrijdag. Aan boord gaan twee astronauten mee. Zij zullen naar het ISS reizen, daar enkele dagen verblijven en dan terugkeren. 

Het is de eerste bemande testvlucht van Starliner. Het ruimtevaartuig voerde in het verleden al twee testvluchten uit, toen zonder mensen aan boord. Normaal gezien moest de eerste bemande testvlucht vorig jaar plaatsvinden, maar door problemen met de brandveiligheid en de ophanging van de parachute werd dit uitgesteld naar dit jaar.

Concurrentie met SpaceX

Na de testvlucht in mei wordt Starliner in dienst genomen om regelmatig astronauten van en naar het ISS te vervoeren. Het wordt de tweede commerciële capsule die daarvoor wordt ingezet. De Dragon van SpaceX is de eerste. Die wordt daar sinds 2020 voor gebruikt.

Starliner heeft een lange weg afgelegd. Het programma werd in 2014 opgestart. Zowel SpaceX als Boeing kregen toen van NASA een budget om capsules te ontwerpen voor reisjes naar het ISS. Het budget dat Boeing kreeg, was veel groter dan NASA aan SpaceX heeft toegekend. Toch slaagde SpaceX er snel in om de Dragon operationeel te krijgen. 

Meer over ruimtevaart, en blijf op de hoogte met onze app.