Chinese overheid wil stoppen met Windows en chips van Intel en AMD

Chinese overheid wil stoppen met Windows en chips van Intel en AMD

25 maart - 14:10

De Chinese overheid wil volledig stoppen met het gebruik van buitenlandse chips en besturingssystemen in hun computers en servers. The Financial Times meldt dat China “veilige en betrouwbare” binnenlandse chips en software wil gebruiken.

Het is een grote nieuwe stap in de handelsoorlog die de VS en China met elkaar voeren. Als de twee grootste economische rivalen, zijn ze steeds minder welwillend om elkaars technologie te delen. Ook de dreigende TikTok-ban in Amerika valt daaronder.

China kwam in december met een lijst van goedgekeurde processors en software, onder andere van Huawei en het door de overheid gefinancierde bedrijf Phytium. Die regels zijn nu stilletjes ingevoerd.

Alles moet uit China komen

Volgens bronnen die The Financial Times sprak, wil de Chinese overheid vanaf 2027 volledig zonder buitenlandse processors en software opereren. Wel zouden er nog manieren zijn om, bij hoge uitzondering, gebruik te maken van de Amerikaanse producten, maar het wordt voortaan afgeraden.

Het is nog niet duidelijk wat voor impact de beslissing heeft op AMD en Intel. Beide bedrijven zijn wel zeer actief in het land: Intel haalt volgens de Amerikaanse krant 27 procent van zijn omzet uit China en AMD 15 procent. Het besluit is vooralsnog voor overheidssystemen, dus de Amerikaanse bedrijven zijn niet helemaal uitgesloten.

Amerikaanse overheid houdt ook Chinese tech tegen

Ze kunnen ook een aanvraag doen om met hun producten op de goedgekeurde lijst te komen, maar dan moeten ze wel grotendeels met de technische boeken open. Iets waar de Amerikaanse overheid wellicht minder blij mee is. Bedrijven zoals NVIDIA mogen bijvoorbeeld van Joe Bidens regering geen A.I.-technologie of chips meer verkopen aan China. Binnen de Amerikaanse overheid is apparatuur van Huawei ook verboden en mag je TikTok niet geïnstalleerd hebben op je telefoon. Het gebeurt dus in beide landen. Ook het Nederlandse ASML let meer op wat het aan China verkoopt.

Lees meer over Microsoft blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief.