©Pexels

Dit wordt spannend: kan TikTok een verbod nog voorkomen?

Dit wordt spannend: kan TikTok een verbod nog voorkomen?

13 maart - 19:55 Laatste update: 21:09

Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft vandaag een wetsvoorstel goedgekeurd waarin staat dat TikTok verplicht verkocht moet worden. Als dat niet gebeurt, wordt de app uit de VS verbannen. De wet moet eerst door de Senaat raken, waar meer tegenstand is dan in het Huis.

Volgens het wetsvoorstel moet eigenaar ByteDance TikTok verplicht verkopen. Dat moet binnen de 180 dagen na goedkeuring gebeuren. Anders wordt TikTok volledig verboden in de Verenigde Staten.

In het Huis stemden 352 volksvertegenwoordigers voor, tegenover 65 die tegen waren. Dat een overgrote meerderheid voor ging stemmen, was eigenlijk al bekend. Maar de echte test moet nog komen. Het wetsvoorstel gaat nu immers naar de Senaat, waar veel meer weerstand wordt verwacht. Meerdere senatoren van beide partijen hebben al aangegeven tegen de wet te gaan stemmen. 

Daar komt nog bij dat Shou Zi Chew, ceo van TikTok, enkele dagen geleden nog in Washington DC is geweest. Daar sprak hij met senatoren over het wetsvoorstel, wellicht om hen te overtuigen tegen te stemmen. De Amerikaanse president Joe Biden heeft alvast laten weten dat hij klaar staat om het voorstel te ondertekenen. 

Welk bedrijf kan TikTok overnemen?

Als ByteDance daadwerkelijk de Amerikaanse tak van TikTok moet verkopen, dan zijn er slechts een paar partijen die een overname zouden kunnen betalen. Volgens experts zou met een deal tussen 40 en 50 miljard dollar gemoeid zijn.

Een overname door Meta, het moederbedrijf van Facebook, Instagram en WhatsApp, zal geen goedkeuring krijgen omdat Meta al te veel macht heeft. Ook een koop door Alphabet, het bedrijf achter Google en YouTube, stuit om mededigingsredenen op bezwaren. 

Techbedrijf Oracle is al partner van TikTok in de VS en lijkt een logische partij, maar het bedrijf heeft zelf nog grote schulden. Microsoft zou ook nog een optie kunnen zijn. De softwarereus is ook al eigenaar van LinkedIn.

Chinese overheid kan er stokje voor steken

Al jaren praten beleidsmakers en politici in de VS over een mogelijk verbod van TikTok. De Amerikanen vrezen de banden van moederbedrijf Bytedance met de Chinese overheid, waardoor gevoelige data van TikTok-gebruikers in handen van China zouden kunnen komen.

De Chinese regering reageerde vorig jaar boos op de 'Amerikaanse aanvallen op TikTok' en zou een afsplitsing of verkoop kunnen tegenhouden.

Meer nieuws over apps, of blijf op de hoogte via de Bright Nieuwsbrief.