IT-bedrijf Atos op rand van de afgrond: deze overheden dreigen de dupe te worden

©Atos

IT-bedrijf Atos op rand van de afgrond: deze overheden dreigen de dupe te worden
26 maart om 00:52
Laatste update: 26 maart om 01:32

De Franse IT-dienstverlener Atos zit zwaar in de financiële problemen. Mogelijk grijpt de Franse regering in om een faillissement te voorkomen. Grote Nederlandse overheden zijn ook afhankelijk van Atos, bijvoorbeeld voor IT-processen rond de Kinderbijslag en de AOW. Meerdere Nederlandse instanties werken inmiddels aan alternatieven.

Meerdere Nederlandse overheden, zoals de Sociale Verzekeringsbank (SVB) en het ministerie van Defensie, bereiden zich al voor op het wegvallen van Atos. De situatie kan tot grote problemen leiden. Atos voert meerdere belangrijke processen bij Nederlandse overheden uit, zoals de uitkering van de Kinderbijslag en de AOW. Ook beheert Atos bijvoorbeeld medische data van 350.000 Nederlanders die zorg ontvangen na een aanvraag bij het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ). 

Zowel het CIZ als de SVB zeggen vandaag in NRC dat ze 'passende maatregelen' nemen om de dienstverlening zonder Atos voort te kunnen zetten. Het ministerie van Defensie zegt inmiddels met andere IT-bedrijven 'te werken aan alternatieven'. 

Het Kadaster besteedde zijn algemene it-dienstverlening aan Atos uit. Het bedrijf verzorgt ook het applicatiebeheer voor de twaalf provincies (BIJ12). Verder zijn onder meer het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en Rijkswaterstaat klant bij Atos. 

Het gaat bij overheden vaak om complexe IT-systemen, waarvan de ontwikkeling vele jaren heeft geduurd en die soms zelfs miljarden hebben gekost. Ook grote Nederlandse bedrijven zijn klant bij Atos, zoals Odido (het vroegere T-Mobile), VGZ, Univé en AkzoNobel.

95.000 medewerkers

Atos is een van de grootste IT-bedrijven ter wereld, met 95.000 medewerkers. Het concern verkeert al langer in zwaar weer. Pogingen om sommige bedrijfsonderdelen te verkopen liepen op niets uit en de beurskoers daalde steeds verder. Atos zegt tegen NRC dat het voorlopig 'geen risico’s ziet' rond de dienstverlening aan klanten.

Het bedrijf maakt vandaag meer bekend over zijn jaarcijfers en 'de volgende stappen'.

Olympische Spelen op het spel

De Franse regering maakt zich intussen grote zorgen en vreest dat het helemaal mis kan gaan met het bedrijf. De Franse minister van Economie pleitte daarom voor een 'nationale oplossing' voor Atos, wat kan verwijzen naar een vorm van staatssteun.

Het IT-bedrijf is onder meer belast met de cyberbeveiliging van de Olympische Spelen in Parijs deze zomer. 

Lees meer tech-nieuws en blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief.