©Pexels

Nieuw Belgisch bier smaakt beter door AI

Nieuw Belgisch bier smaakt beter door AI

26 maart - 21:30

Wetenschappers in België hebben kunstmatige intelligentie gebruikt om bier beter te doen smaken. Het AI-model bleek zowel alcoholisch als non-alcoholisch bier te kunnen verbeteren.

De onderzoekers gingen te werk door de gegevens van 250 verschillende bieren te verzamelen. Van elk bier werden meer dan 200 chemische eigenschappen gemeten. Vervolgens werd een reeks machine-learningmodellen ontwikkeld die op basis van die eigenschappen, consumentenbeoordelingen en de beoordeling van professionele proevers voorspellingen kunnen doen over welke soorten bier het best smaken.

Onverwachte chemische stoffen

De beste van die modellen ontdekten onverwachte chemische stoffen die de biersmaak en -waardering beïnvloeden. Met die kennis konden de wetenschappers varianten van zowel alcoholisch als non-alcoholisch bier ontwikkelen die beter zouden moeten smaken dan wat er momenteel op de markt is.

Zij testten de biertjes die zij ontwikkelden met een proefteam. De proevers verkozen inderdaad de AI-biertjes. De wetenschappers publiceerden er een studie over in vakblad Nature Communications.

Nog niet op de markt

De onderzoekers willen niet zeggen welke bieren zij hebben verbeterd om negatieve reclame te vermijden. Ze komen ook niet op de markt. Uiteindelijk denken de onderzoekers wel dat de technologie gebruikt kan worden door brouwers om hun biertjes lekkerder te maken. 

Zij vertellen aan NOS dat hun technologie ook kan worden toegepast op andere dranken, zoals wijn of whisky. Ook andere voedingsmiddelen zoals koekjes of frisdrank kunnen mogelijk worden verbeterd.

Lees meer nieuws over AI, of blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief.