© PAL-V

'Doorbraak' voor Nederlandse vliegende auto: grote bestelling uit Dubai

'Doorbraak' voor Nederlandse vliegende auto: grote bestelling uit Dubai

27 maart om 10:15

De Nederlandse producent van vliegende auto’s PAL-V heeft een ‘doorbraakorder’ gekregen uit Dubai. In totaal worden meer dan honderd voertuigen verkocht.

De auto’s worden gekocht door het bedrijf Aviterra, een bedrijf van een van de oprichters van Jetex, dat zakenvluchten aanbiedt in Dubai. De vliegende auto’s van PAL-V zullen in Dubai gebruikt worden voor zogenaamde ‘last-mile’-vluchten en regionale vluchten. Dat vertelt het bedrijf in een persbericht. Ceo en medeoprichter Robert Dingemanse spreekt in FD alvast van een ‘doorbraakorder’ voor het bedrijf. 

Het bedrijf verkoopt meer dan honderd stuks van de PAL-V Liberty Saquer Edition, het luxemodel van zijn vliegende auto. Daarvoor krijgt het volgens Dingemanse 800.000 dollar per auto. In totaal heeft het dus een deal van meer dan 80 miljoen dollar te pakken, de grootste ooit voor het bedrijf uit Raamsdonksveer. Tegelijkertijd neemt Loggia Investment, de geldschieter achter Jetex, een minderheidsbelang in PAL-V. 

Vliegende auto

De PAL-V Liberty is een tweepersoonsauto met een maximale snelheid van 160 kilometer per uur. Volgens de fabrikant kan die in deze modus 1.315 kilometer rijden op een volle tank. De auto heeft slechts drie wielen en een gewicht van 664 kilogram. De PAL-V Liberty rijdt op benzine en kan gewoon in het tankstation worden bijgevuld.

Wanneer je het verkeer beu bent, kan je in vijf minuten de rotor uitklappen, waardoor de auto transformeert in een gyrocopter, een vliegend voertuig dat gekenmerkt wordt door zijn rotor die vrij kan draaien. Deze rotor wordt niet aangedreven door een motor zoals bij een helikopter, maar draait door de luchtstroom tijdens de vlucht. De gyrocopter wordt voortgestuwd door een achterste duwpropeller, die zorgt voor voorwaartse beweging.

Om op te stijgen en te landen, heeft de PAL-V Liberty een start- en landingsbaan nodig. Je kan dus niet gewoon vanop de snelweg de lucht in. Eenmaal je bent opgestegen, kan je volgens het bedrijf zo’n 400 tot 500 kilometer ver vliegen. De PAL-V Liberty kan hoogtes tot drie kilometer bereiken.

Meer over auto's, of blijf op de hoogte via de Bright Nieuwsbrief.