Nieuwe Audi Q6 e-tron laat zien waar Audi naar toe gaat met elektrische auto's

©Audi

Nieuwe Audi Q6 e-tron laat zien waar Audi naar toe gaat met elektrische auto's
25 maart om 19:41
Laatste update: 25 maart om 19:41

Audi komt binnenkort met de nieuwe Audi Q6 e-tron. Een flinke elektrische SUV die toont wat de luxere elektrische modellen uit de Volkswagen-groep de komende tijd te bieden hebben.

De nieuwe Audi Q6 e-tron is op het Premium Platform Electric (PPE) gebouwd, dat samen met Porsche is ontwikkeld. Verwacht wordt dat in ieder geval de A6 e-tron, de Porsche Macan en deze Q6 e-tron op dat platform aangeboden gaan worden. De Porsche Taycan en halfbroer e-tron GT staan al op dit onderstel. Maar Audi heeft wat vernieuwingen voor ons in petto.

Speciale aandacht voor verlichting

Audi staat erom bekend altijd zijn best te doen op de verlichting. In de Q4 e-tron kun je bijvoorbeeld zelf instellen hoe je wilt dat je dagrijverlichting er uit ziet. In de Q6 gaan ze nog iets verder.

In Audi's eigen woorden: "De digitale OLED-achterlichten genereren elke tien milliseconden een nieuw beeld met behulp van een speciaal ontwikkeld algoritme. Deze actieve digitale lichtsignatuur maakt de exterieurverlichting van de Q6 e-tron levendiger en intelligenter dan ooit tevoren. Aan de voorkant wordt de actieve digitale lichtsignatuur gecreëerd door de interactie van het algoritme met twaalf segmenten. Achter worden alle digitale OLED-segmenten gebruikt."

Acht lichtsignaturen

De nieuwe OLED-achterlichten kunnen nu communiceren met de omgeving van de auto en hebben enkele veiligheidsfuncties, zoals een communicatielicht dat andere weggebruikers waarschuwt voor ongevallen of pech. Verder zijn er acht digitale lichtsignaturen in de dagrijverlichting van de Matrix LED-koplampen en de digitale OLED-achterlichten 2.0. "Eigenaren kunnen hiermee hun Audi Q6 e-tron op een geheel nieuwe manier personaliseren", zegt het bedrijf.

In deze video kun je zien wat ze daarmee precies bedoelen. Op de achterkant kun je licht hebben als een soort stromend water bijvoorbeeld, maar kunnen ook veiligheidsdriehoeken getoond worden.

Luxe interieur

Het interieur is ook op zijn Audi’s: luxe afgewerkt en vol met schermen. Leuk detail is dat de voorpassagier een 10,9 inch MMI-display voor de neus heeft, waar de bestuurder niet op mee kan kijken.

Een optie is het Augmented Reality Head-Up Display, dat (net als in Volkswagens) relevante informatie op de voorruit projecteert. Goed nieuws is dat het infotainmentsysteem draait op de software-architectuur van Android Automotive OS en over-the-air updates krijgt. Minder goed nieuws: De Audi Assistent kent volgens de Duitsers 'meer dan 800 spraakopdrachten', wat suggereert dat de Google Assistant niet gebruikt wordt en dat betekent in de huidige generatie auto’s dat je net zo vaak wel als niet begrepen wordt.

Actieradius van ruim 600 km

Net als de andere auto’s op het PPE-platform kun je laden met maar liefst 270 kW dankzij de 800 volt-architectuur. Volgens de WLTP-cyclus zou je meer dan 600 kilometer moeten kunnen afleggen met de nieuwe Audi.

Veelbelovend op papier, we hopen later dit jaar te ontdekken of de praktijk net zo florissant is.

Volg voor onze reviews van elektrische auto's de updates van de Bright Duurtest