©Bright

Apple klaagt iOS-programmeur aan die een hele berg geheime informatie lekte

Apple klaagt iOS-programmeur aan die een hele berg geheime informatie lekte

29 maart - 00:39 Laatste update: 00:54

Apple heeft een ex-medewerker aangeklaagd wegens het lekken van bedrijfsgeheimen aan Amerikaanse media. Door de voormalige iOS-engineer Andrew Aude kwamen details over de Apple-bril Vision Pro en de Dagboek-app op iOS vroegtijdig naar buiten.

Aude maakte screenshots van mails en gesprekken op zijn werk-iPhone en deelde die naar meerdere journalisten van de Wall Street Journal en The Information. Met de aanklacht wil Apple voorkomen dat de man nog meer gevoelige informatie naar buiten brengt.

Volgens Apple stuurde Aude duizenden berichten naar de journalisten. Zo stuurde hij via de chat-app Signal meer dan 1400 versleutelde berichten naar een WSJ-journalist, die hij op zijn iPhone de naam 'Homeboy' had gegeven. Ook wisselde hij meer dan 10.000 berichten uit met een journalist van The Information, met wie hij ook afsprak op verschillende locaties.

De iPhone-maker had in het najaar van 2023 in de gaten dat de iOS-engineer onbetrouwbaar was. Toen Apple hem hiermee confronteerde, probeerde Aude nog snel op het toilet veel berichten te verwijderen, maar het bedrijf had al genoeg bewijsmateriaal verzameld.

Op de hoogte van tientallen projecten

Aude werd ontslagen, maar Apple vreest nu dat hij nog steeds bedrijfsgeheimen bezit, die hij zou kunnen lekken. Aude werkte aan iOS en het verbeteren van de batterijprestaties van de iPhone. Hierdoor was hij volgens Apple 'op de hoogte van informatie over tientallen van Apple's meest gevoelige projecten, waaronder de ontwikkeling van chips en iPhones'.

Aan de Wall Street Journal lekte Aude onder meer de functies van de nieuwe Dagboek-app die Apple uiteindelijk in iOS 17 toevoegde aan de iPhone. Hij lekte ook informatie over dat Apple een eigen mixed reality-bril ontwikkelde, wat de Vision Pro werd.

Lees meer nieuws over Apple en blijf op de hoogte met onze nieuwe app.