© Meta

Slimme bril van Meta en Ray-Ban krijgt hoop AI-functies

Slimme bril van Meta en Ray-Ban krijgt hoop AI-functies

29 maart - 08:56

Meta bracht in september samen met Ray-Ban een nieuwe versie uit van zijn slimme bril. Die krijgt binnenkort een grote AI-update.

Tot nu toe kon je met de slimme bril van Meta foto’s en video’s opnemen, naar muziek luisteren en livestreamen. Nu is Meta van plan een AI-sausje over het apparaat te gieten. Dat bericht The New York Times, dat de geüpdatete bril al kon testen. De bril kan binnenkort objecten in de wereld herkennen en die aan je beschrijven. Dat kan door een stemcommando te geven nadat je ‘hey Meta’ zegt. De bril antwoordt met een door AI gegenereerde stem via de ingebouwde speakers.

De technologie is in staat om dieren te herkennen en die te beschrijven. De AI kan niet enkel diersoorten onderscheiden, maar ook bijvoorbeeld een specifiek hondenras. Volgens The New York Times werkt dit nog niet altijd heel goed. De bril kon wel een hondenras identificeren, maar had moeite om in de dierentuin een giraf te beschrijven.

Handig voor toeristen

Ook voor toeristen zijn er wat functies. De bril is in staat om oriëntatiepunten in een stad te identificeren, zoals de Eiffeltoren of het Atomium. Ook kan je met de AI geschreven tekst vertalen, handig wanneer je in het buitenland bijvoorbeeld iets op restaurant wil bestellen. Aanvankelijk zal je enkel tussen Engels, Spaans, Italiaans, Frans en Duits kunnen vertalen. Aangezien Meta werkt aan een ‘universele vertaler’, is het een kwestie van tijd voor ook andere talen worden toegevoegd.

Volgens The New York Times komt de AI-assistant volgende maand naar de slimme bril van Meta. Wanneer dit naar Nederland komt, is nog niet bekend. De bril is overigens zelf nog niet beschikbaar in Nederland. 

Meer over AI, en blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief.