Nieuwe Amazon One-app scant je handpalm

Nieuwe Amazon One-app scant je handpalm

29 maart om 09:13

Vind je contactloos betalen met je kaart of telefoon al handig? Volgens Amazon kan het nog veel sneller, want hun nieuwe app scant de unieke structuur van je handpalm, zodat je straks al betaalt door je hand boven een scanner te houden.

In Amerika is de Amazon One-app gisteren gelanceerd. De app heeft maar één doel: het scannen van je handpalm. Met behulp van AI genereert Amazon One een digitale versie van je handpalm, met al zijn unieke rimpels en zelfs de aderen onder je huid. Het doel is dat je ermee kunt betalen, door gewoon als de Jedi in Star Wars je hand door de lucht te zwaaien. De Amazon One-scanner in de winkel leest je handpalm en gebruikt de betaalgegevens die je in de app gekoppeld hebt.

Een handje helpen

Het betaalsysteem bestaat al een tijdje in de VS en werd in 2020 aangekondigd door Amazon. Voorheen moesten Amerikanen alleen naar een Amazon Go-store of Whole Foods (dat het concern ook bezit) om hun handpalm te scannen. Nu is betalen weer een stukje makkelijker gemaakt.

Mogelijke beveiligingsproblemen

Er zijn wel zorgen over Amazon One, want een wachtwoord kun je makkelijk veranderen als hij lekt. Een handpalm toch een stuk minder. Op de informatiesite garandeert de webshop dat de handpalmdata gelijk versleuteld wordt en dat ze het opslaan in een “zwaar beveiligd deel van de Amazon Web Service Cloud”. De nieuwe app zou nog meer beveiligingssystemen hebben om datadiefstal te voorkomen. Bovendien kun je de handpalmgegevens nooit op de telefoon zelf opslaan.

Het is niet bekend of en wanneer Amazon One naar Europa komt. In Nederland hebben we bijvoorbeeld nog geen Whole Foods of Panera Bread, wat de eerste ketens zijn die landelijk het betaalsysteem hebben doorgevoerd. Amazon heeft ook deals gesloten met verschillende Amerikaanse vliegvelden, stadions en supermarkten voor Amazon One.

Lees meer over AI en abonneer je op onze nieuwsbrief.