© Stadler

Trein op waterstof vestigt nieuw record: dit is hoe ver hij ging

Trein op waterstof vestigt nieuw record: dit is hoe ver hij ging

29 maart om 10:31

Een trein die volledig aangedreven wordt door waterstof, heeft een nieuw afstandsrecord gevestigd. Het voertuig kon bijna 3.000 kilometer afleggen.

De waterstoftrein, de Flirt H2, werd ontwikkeld door de Zwitserse bouwer van spoorvoertuigen Stadler. Het voertuig werd in een testopstelling uitgetest in de Amerikaanse staat Colorado. Daar legde het een afstand van 2.803 kilometer af in een periode van 46 uur. Dat laat Stadler weten in een persbericht

De testrit begon met een volle tank. Tijdens de reis werd er niet bijgetankt. Het is de langste treinreis op een enkele tank waterstof in de geschiedenis. Tijdens de rit was Guinness World Records aanwezig als onafhankelijke waarnemer. 

Binnenkort in Californië

In normale omstandigheden zou het niet mogelijk zijn om zulke afstanden af te leggen. De Flirt H2 heeft officieel slechts een bereik van 460 kilometer. Stadler koos een route zonder hellingen om het record te kunnen vestigen. Over de specifieke brandstofcellen die in de trein werden gebruikt, is niets bekend. 

De Flirt H2 werd voor het eerst gepresenteerd in 2022. De eerste klant is de staat Californië, die er eerst vier en eerder dit jaar nog eens zes bestelde. De treinen zullen gebruikt worden voor korte ritten en worden uitgerust met twaalf brandstofcellen van telkens 100 kilowatt. De eerste voertuigen worden later dit jaar in dienst genomen. 

Bekijk de testrit van de waterstoftrein hier:

Meer over energie, en blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief.