©NASA

Zo kunnen astronauten op Mars straks naar huis bellen

Zo kunnen astronauten op Mars straks naar huis bellen

30 maart om 20:00

Mars is niet om de hoek. Een reis ernaartoe kost wel 6 tot 9 maanden en voordat we er mensen heen sturen, zijn we waarschijnlijk wel 12 tot 15 jaar verder. Wel wordt er al veel onderzoek gedaan: zo gaan we op de maan vast kijken hoe planten er groeien. Ook wordt er aan communicatie gedacht. Zo is er nu een innovatie waardoor mensen makkelijker van Mars naar huis kunnen bellen.

Dat bellen is niet zo real-time als we op aarde gewend zijn, maar het is desondanks vrij vlug: 20 minuten is de huidige vertraging op de lijn, maar dat moet sneller kunnen. NASA werkt aan lasercommunicatie om dat te verbeteren. Zijn Deep Space Network wordt straks van lasers voorzien om snelle communicatie tussen de planeten te laten plaatsvinden. Hierbij worden elektrische pulseringen gebruikt om magnetische informatie te manipuleren in een gepolariseerd lichtsignaal.

Spintronica

Onderzoekers plaatsten in Nature hun onderzoek en menen dat het een doorbraak is in spintronica: de studie van een intrinsieke spin van een elektron en het magnetische moment ervan. De spin wordt gemanipuleerd en zo slaan wetenschappers informatie op die op hoge snelheid kan worden verstuurd. En dat ook nog bij kamertemperatuur. 

Er zou geen elektrische besturing of magnetisch veld nodig, waardoor het een vrij makkelijk in te zetten vorm van communicatie zou kunnen zijn. Er kleeft normaliter een nadeel aan spintronica: de spininformatie gaat snel verloren en kan niet zo ver reizen als elektronen uit de magneet worden gehaald. Dat is door dit onderzoek niet meer het geval. De spin werd op fotonen overgebracht, waardoor dat probleem uit de weg is geholpen. Het heeft meer dan 15 jaar gekost om tot deze conclusie te komen.

Bellen vanaf Mars

Het doet denken aan de film The Martian, waarin één astronaut achterblijft op de koude, rode planeet. Hij kan wel communiceren met de aarde, maar hier komen heel wat uitdagingen bij kijken. Had hij echter deze innovatie gekend, dan was al dat gedoe met briefjes bij de Pathfinder niet nodig geweest. Dan had hij namelijk maar 3 minuten hoeven wachten op antwoord: dat is namelijk hoe snel de communicatie via deze nieuwe vondst kan zijn tussen de rode planeet en onze blauwe.

Meer over ruimtevaart of download onze nieuwe app