©Unsplash

Zeker 100 miljoen mensen luisteren wekelijks podcasts

Zeker 100 miljoen mensen luisteren wekelijks podcasts

31 maart - 13:40

Podcasts blijven enorm populair: in de Verenigde Staten luisteren er 100 miljoen mensen elke week naar één of meer podcasts. Ook in Nederland is het een populair medium: bijna de helft van de Nederlanders zet er wel eens eentje aan.

Het is een goede prestatie van podcasts dat ze zo goed beluisterd blijven, want na de introductie van iOS 17 was er een dipje in het aantal luisteraars. Dat komt omdat Apple een aanpassing deed in hoe het automatisch downloaden van podcasts werkte. Zelfs een grote podcast in Amerika genaamd This American Life zag hierdoor de downloadaantallen met maar liefst 20 procent afnemen. Echter zijn dit downloadaantallen en niet de luistercijfers, want die blijken toch een wat positiever beeld te schetsen van hoe het gaat met de podcastbusiness. 

Podcasts luisteren

Volgens onderzoek van Edison Research (The Infinite Dial) luistert 47 procent van de Amerikanen van 12 jaar en ouder maandelijks podcasts. Wekelijks is het zelfs 98 miljoen, als we het onderzoek van Edison mogen geloven. In Nederland werd er onderzoek gedaan door Markteffect en daaruit blijkt dat een kleine helft van de Nederlanders wel eens een podcast luistert: 48 procent. Ruim een half miljoen Nederlanders luistert wekelijks.

De reden voor het luisteren is volgens dat onderzoek vooral ontspanning en amusement, gevolgd door het volgen van interessante personen en persoonlijke ontwikkeling. We willen dus vooral vermaakt worden als we een podcast luisteren. Dat betekent echter niet dat het allemaal comedy is: zo zijn in Nederland true crime-podcasts enorm populair, waarin echte moorden worden uitgeplozen. Ook dat valt, hoe vreemd het ook klinkt, onder amusement. 

Podcast-apps

Podcasts zijn in webspelers online te beluisteren, maar ook via app als Spotify, Apple Podcasts, Podimo en YouTube Music. Google Podcasts is ook een optie, maar dat gaat heel binnenkort over in YouTube Music: dinsdag 2 april om precies te zijn.

Lees meer over podcasts en blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief.