© Talent New Energy

Komt er een elektrische auto met 2000 kilometer actieradius?

Komt er een elektrische auto met 2000 kilometer actieradius?

4 april - 01:26 Laatste update: 01:27

Het Chinese bedrijf Talent New Energy ontwikkelt een batterijcel met een zeer hoge energiedensiteit. De batterijtechniek zou het rijbereik van elektrische auto's uiteindelijk fors kunnen vergroten.

Talent heeft een prototype batterij ontwikkeld die 720 wattuur per kilogram (Wh/kg) kan opslaan, meldt de Chinese nieuwssite CnEVPost. Dat is bijna drie keer zoveel als de beste lithium-ionbatterijen van dit moment. Als Talent erin slaagt om de batterijen op commerciële schaal te produceren, betekent dit dat elektrische auto’s met een rijbereik van 2000 kilometer mogelijk worden. 

De batterijen van Talent zijn zogenoemde vastestofbatterijen. Dat wil zeggen dat het elektrolyt, de vloeistof die stroom geleidt tussen de positieve en negatieve polen, vervangen wordt door een vast materiaal. Zo’n vast elektrolyt maakt het mogelijk om veel meer energie op te slaan, zonder het risico op lekkage of brand zoals bij lithium-ionbatterijen. 

Betere materialen

Daarnaast heeft Talent de materialen aan de polen efficiënter gemaakt. In de positieve elektrode wordt gebruik gemaakt van lithiumrijke mangaanmaterialen, die meer energie kunnen vasthouden dan traditionele materialen. 

Aan de negatieve elektrode wordt een combinatie van lithiummetaal en andere stoffen gebruikt, waardoor de elektrode langer stabiel kan blijven bij herhaaldelijk laden en ontladen. Een van de problemen met vastestofbatterijen is dat herhaaldelijke laadsessies ervoor zorgen dat elektroden loskomen van het elektrolyt, waardoor de batterijen snel kapot gaan. Talent denkt dit probleem te hebben opgelost.

Het is niet bekend wanneer Talent de batterijcellen op de markt wil brengen. Het bedrijf kan wel rekenen op aanzienlijke financiële steun. Een van de grote investeerders in Talent is Country Garden, een van de grootste vastgoedbedrijven in China.

Lees meer over energie, en blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief.