© Unsplash

Populaire X-gebruikers: 'Shit, ze hebben me een vinkje gegeven'

Populaire X-gebruikers: 'Shit, ze hebben me een vinkje gegeven'

4 april - 10:11

Sociaal netwerk X is begonnen met het uitdelen van gratis vinkjes aan populaire gebruikers, maar daar lijkt niet iedereen even blij mee.

"Shit. Ze hebben me gedwongen een blauw vinkje gegeven", schrijft journalist Marcy Wheeler op haar X-account. Tussen haar 335.900 volgers zitten er minstens 2.500 die een blauw vinkje hebben, waardoor ze in aanmerking komt voor een gratis verificatievink.

X-baas Elon Musk kondigde eerder al de plannen aan. Gebruikers met 2.500 geverifieerde volgers krijgen gratis Premium, wat ze een blauwe vink en extra functies geeft. Met 5.000 geverifieerde volgers krijg je zelfs Premium+.

Veel kritiek op vinkjes

Die extraatjes lijken leuk, maar veel populaire gebruikers hadden uit protest geen blauwe vink genomen. Ze zijn het oneens met het beleid van Musk, die de verificatievink voor geld is gaan verkopen. Voor zijn komst was het vinkje bedoeld om bekende en notabele personen te identificeren, zodat niemand ze nog na kan doen.

Sinds het vinkje kan worden gekocht, is het op X veel moeilijker geworden om echte accounts van nepaccounts te onderscheiden. Het blauwe plaatje zegt eigenlijk alleen dat je geld aan het bedrijf van Musk betaalde. Sommige critici bouwden zelfs programmaatjes waarmee ze iedereen met een blauwe vink automatisch blokkeerden.

'Ik heb hier geen cent voor betaald'

Die kritische gebruikers hebben ondanks hun afkeer voor de blauwe vink hem nu ineens toch bij hun accounts staan. "Mijn blauwe vink is terug en ik wil duidelijk maken dat ik Elon Musk hier niet voor heb betaald, dankjewel zeg", schrijft techjournalist Lauren Goode van Wired. "Ik wil duidelijk maken dat ik hier geen cent voor heb betaald", beklemtoont ook Eva Galperin, baas van online-rechtenorganisatie EFF.

In een bericht aan de gebruikers benadrukt X dat ze het vinkje ter aller tijden weer kunnen weghalen. Wellicht dat deze gebruikers duimen dat het geklaag snel gebeurt.2

Lees meer over X en abonneer op onze nieuwsbrief.