©Unsplash

Online gokkers hebben weinig geluk: verliezen gemiddeld 160 euro per maand

Online gokkers hebben weinig geluk: verliezen gemiddeld 160 euro per maand

4 april om 13:43

Online gokken blijkt een dure hobby te zijn, volgens het jaarverslag van de Kansspelautoriteit (Ksa). Wie regelmatig zijn geluk beproeft op het internet, verliest gemiddeld 160 euro per maand, of bijna 2.000 euro per jaar.

De cijfers zijn van 2023 en laten zien dat het aantal online gokkers in Nederland niet zoveel meer groeit. Niettemin speelde in de tweede helft van het jaar 726.000 mensen weleens online een gokspelletje. Dat is vijf procent van de volwassen bevolking en bevat ook de mensen die niet regelmatig spelen.

Hoger bruto spelresultaat

Online gokken is legaal geworden in 2021 en sindsdien kunnen bedrijven een vergunning vragen bij de Ksa. Het aantal spelers lijkt te stabiliseren sinds dit jaar, maar het bruto spelresultaat (wat er overblijft van de inzet nadat alle prijzen zijn uitgekeerd) is wel gegroeid. In 2022 was het 1,08 miljard euro en dat groeide in 2023 naar 1,39 miljard.

Jongeren gokken het meest

Jongeren tussen de 18 en 23 jaar gokken het meest; bijna een kwart van de accounts komt van deze leeftijdsgroep. Wel vergokken ze veel minder gemiddeld, met maar 52 euro per maand tegenover het algemene gemiddelde van 160 euro.

De Ksa harkte ook veel geld binnen met opgelegde boetes, met name voor bedrijven die de juiste vergunning niet hadden. Vorig jaar waren die goed voor 36,7 miljoen euro. Boetes werden ook uitgedeeld vanwege online gokreclames, die sinds vorig jaar verboden zijn.

Lees meer over games en abonneer je op onze nieuwsbrief