Zaterdag gratis stroom door stortvloed aan zonne-energie en harde wind

©Pexels

Zaterdag gratis stroom door stortvloed aan zonne-energie en harde wind
5 april om 18:51
Laatste update: 5 april om 18:56

Zaterdag is elektriciteit voor het eerst dit jaar gratis voor wie een dynamisch energiecontract heeft, meldt het energiebedrijf Zonneplan.

Een 'stortvloed aan zonnestroom' en de harde wind zijn volgens Zonneplan de oorzaken dat de stroomprijs zaterdag op nul uitkomt voor huishoudens met een dynamisch energiecontract. De inkoopprijs zakt namelijk voor het eerst dit jaar onder de -125 euro per megawattuur.

Dat bleek vanmiddag uit de EPEX day-aheadmarkt, de Europese elektriciteitsbeurs. Onder die grens hoeven consumenten met een dynamisch contract niets te betalen. Vorig jaar gebeurde het in totaal 15 uur dat inkoopprijs zo negatief was dat consumenten niet hoefden te betalen voor stroom of zelfs geld toe kregen als ze elektriciteit gebruikten. 

Veel zon en wind verwacht

"De goedkoopste energie is afkomstig van hernieuwbare bronnen, zoals zon en wind. Daar wordt komend weekend veel van verwacht, terwijl onze vraag naar stroom in het weekend altijd een stuk lager is. Veel bedrijven zijn immers gesloten", licht Zonneplan-woordvoerder Frank Breukelman toe. "Er ontstaat naar verwachting een overvloed van wind- en zonnestroom, waarbij een negatieve prijs gebruikers stimuleert om juist op die momenten extra te verbruiken, om het net te ontlasten."

Zonnepanelen uitzetten

De day-aheadprijzen komen tot stand komen op basis van een verwachting van vraag en aanbod. Op de dag zelf kan het nog zonniger zijn dan verwacht, of juist minder.

Het kan volgens Zonneplan lonen om zonnepanelen via op afstand bestuurbare omvormers uit te laten zetten. Klanten die hun zonnepanelen op eerste paasdag zo tijdelijk uitschakelden verdienden hiermee volgens het bedrijf '4,5 keer meer' dan als ze elektriciteit aan het net hadden geleverd.

Lees meer nieuws over energie en blijf op de hoogte met onze nieuwe app.