Tesla onthult zelfrijdende Robotaxi op 8 augustus

©Tesla

Tesla onthult zelfrijdende Robotaxi op 8 augustus
5 april om 23:32
Laatste update: 5 april om 23:32

Tesla onthult op 8 augustus zijn eerste zelfrijdende taxi, die 'Tesla Robotaxi' heet. Dat heeft Tesla-baas Elon Musk vrijdagavond gezegd.

Musk maakte de datum van de onthulling van de Robotaxi bekend in een korte post op X: "Tesla Robotaxi onthulling op 8/8." De Tesla-baas deed de aankondiging nadat persbureau Reuters vrijdag had geschreven over de gewijzigde plannen van het bedrijf. De langverwachte goedkope elektrische auto waaraan Tesla werkt, de Model 2 van 25.000 dollar, zou voorlopig niet op de markt komen, omdat de Robotaxi eerst aan de beurt is.

Drie verschillende bronnen die bekend zijn met Tesla's plannen meldden aan Reuters dat de goedkope Tesla zou zijn geschrapt. Meerdere interne berichten en communicatie met toeleveranciers, ingezien door het persbureau, zouden dat verhaal bevestigen. Elon Musk reageerde vervolgens eerst dat het verhaal niet zou kloppen, zonder een verdere toelichting te geven. Later volgde dus de aankondiging van de Robotaxi-presentatie.  

Zelfrijdende taxi zonder stuur?

De zelfrijdende taxi en de goedkope EV gebruiken waarschijnlijk hetzelfde platform. De robotaxi zou geen pedalen of stuur krijgen, maar volledig autonoom rijden.

In de biografie van Musk was vorig jaar een concept-ontwerp van de zelfrijdende taxi te zien: een kleine tweedeurs auto met twee zitplaatsen die qua stijl wel iets wegheeft van een Cybertruck, maar dan minder hoekig. Ook leek het op een van de plaatjes dat de robotaxi maar drie wielen had. Het definitieve ontwerp is momenteel niet bekend.

Goedkope Tesla Model 2

Elon Musk beloofde in 2018 dat er een betaalbare Tesla aan zat te komen. De auto moest 25.000 euro kosten en in de Duitse Gigafactory geproduceerd worden. Eind vorig jaar werd het productieplan van de auto intern aangekondigd, waarmee Tesla de concurrentie aan zou gaan met goedkope EV’s van Chinese en Europese merken. De Model 3 is momenteel de goedkoopste Tesla en die is in Nederland verkrijgbaar vanaf 43.990 euro.

Volg meer nieuws over elektrische auto's met onze nieuwe app.