©Unsplash

Hackers nemen tv-zender BabyTV over

Hackers nemen tv-zender BabyTV over

6 april - 22:00

Wie vorige week voor zijn of haar baby de televisie aanzette voor een kwartiertje BabyTV heeft waarschijnlijk raar opgekeken. Op de kinderzender is een Russische propagandavideo te zien geweest. Hackers wisten via een Hotbird-satelliet van Eutelsat binnen te dringen op BabyTV en daar de politieke pro-Rusland-beelden te tonen. Ook in Nederland.

Hoe het precies heeft kunnen plaatsvinden is nog onduidelijk maar Nu.nl meldt dat het satellietbedrijf vorige week doelwit was van de geavanceerde hack. Hackers namen het tv-signaal van BabyTV over en een lezer deelde op Nu.nl een video van hoe dat eruitzag op de zender, die eigenlijk bedoeld is om baby’s wat stimulerende beelden te bieden ter vermaak en educatie. 

Russische propaganda op BabyTV

In plaats daarvan kregen ukkies beelden te zien van de Russische vlag en president Poetin. Of de hackers een punt wilden maken en daarom juist voor deze zender kozen als een waarschuwing, of dat er een andere reden is voor de keuze van de babyzender, dat is onbekend. Wel zou het signaal niet alleen in Nederland zijn verstuurd, maar ook in Scandinavië en Portugal. 

Eutelsat zegt tegen Observador, een Portugese krant, onderzoek te doen naar de hack. Het neemt ook maatregelen om te zorgen dat dit niet meer kan gebeuren. Wie er verantwoordelijk is voor de hack is onduidelijk: zijn het Russen, zijn het grappenmakers, of toch een andere groep? Het zou in ieder geval voor het eerst zijn dat een Nederlandse televisie-uitzending is overgenomen door hackers via een satelliet. 

Meer over televisie en abonneer je op onze Bright nieuwsbrief.