© Unsplash

Poetin beveelt: Rusland moet onafhankelijk worden op vlak van gaming

Poetin beveelt: Rusland moet onafhankelijk worden op vlak van gaming

29 maart - 11:21

Rusland wil een eigen game-ecosysteem ontwikkelen om onafhankelijker te worden van het Westen. Dat blijkt uit een ontwikkelingsplan voor de streek Kaliningrad dat werd goedgekeurd de Russische president Vladimir Poetin.

Rusland zal als deel van het plan een gameplatform ontwikkelen dat lijkt op Steam. Ook inbegrepen in de plannen is een console zoals de PlayStation en een handheld-gaming apparaat, een besturingssysteem en een cloudsysteem voor games. Dat blijkt uit documenten die gevonden zijn door PCGamer

Michail Misjoestin, premier van Rusland, heeft nu tot 15 juni de tijd om een plan uit te tekenen voor de ontwikkeling en productie van het Russische gaming-ecosysteem, blijkt uit de documenten. De Russische overheid koos wellicht voor Kaliningrad omdat zich in de regio een chipfabriek bevindt. Volgens de Russische Organisatie voor de Ontwikkeling van de Videogame-industrie (RVI) zal het zo’n drie jaar duren voordat er een Russische console op de markt komt. 

Sancties

Rusland ziet zich genoodzaakt om in een groot aantal sectoren alternatieven te zoeken op westerse technologie, een gevolg van sancties die het Westen invoerde als reactie op de invasie van Oekraïne. De gamingindustrie heeft het land grotendeels verlaten. Grote bedrijven als Ubisoft, EA, Epic en anderen doen geen zaken meer in Rusland. 

Ook chipfabrikanten hebben de leveranties grotendeels stopgezet. Russen hebben al twee jaar geen toegang meer tot apparatuur van onder andere AMD, Nvidia en Intel. Rusland probeert intussen om zijn eigen chips te ontwikkelen, maar die zullen gebruikmaken van verouderde processen. Rusland wil tegen 2027 chips van 28 nanometer produceren. Dat terwijl bij het Taiwanese TSMC in 2026 al chips van slechts 2 nanometer van de lopende band zullen rollen.

Meer over games, en abonneer je op onze nieuwsbrief.