©Unsplash

Relaties worden verbroken door deze nieuwe optie van Snapchat

Relaties worden verbroken door deze nieuwe optie van Snapchat

8 april om 08:15

Snapchat introduceert een nieuwe functie die alles te maken heeft met ‘jouw zonnestelsels’ en dat van anderen. Hierdoor worden mensen op een virtuele planeet dichterbij of verder weg van je gezet, op basis van hoe vaak je met ze praat. Sta je in Mercurius, dan praat je waarschijnlijk veel met die persoon: Uranus daarentegen, juist aanzienlijk minder. Een controversiële toevoeging die inmiddels zelfs al is aangepast.

De grootste kritiek op deze zonnestelsels is dat het nog meer druk legt op tieners, die vaak al veel druk voelen van social media (en veel andere zaken). Op basis van een artikel in Wall Street Journal besloot Snapchat iets aan te passen. Het was al zo dat alleen betalende gebruikers kunnen zien wat hun positie is op het heelal van hun vrienden, maar nu wordt daar nog iets in aangepast.

Zonnestelsels op Snapchat

Het schrijft: ”We begrijpen dat het goed kan voelen om te weten dat je dicht bij iemand staat, maar het kan ook slecht voelen om te weten dat je niet zo dicht bij een vriend staat als je zou willen. We voelen dat het Zonnestelsel dat gevoel kan verergeren en dat willen we voorkomen.” Hierop besluit het de functie standaard uit te zetten, zodat je het echt niet hoeft te zien als je dat niet wil. Hoewel een online chat eigenlijk weinig zegt over hoe close je bent met iemand in de echte wereld, is het voor sommige mensen toch onnodige druk die op ze wordt gelegd of kan het pijnlijk zijn te weten dat iemand blijkbaar andere mensen in hun Mercurius hebben. 

De reden dat Snapchat er waarschijnlijk niet voor kiest om de optie helemaal weg te halen, is waarschijnlijk vooral om + te pluggen. Het is weer een optie die het voor sommigen meer de moeite waard maakt om een betaald account te nemen. Snapchat+ kost 4,49 euro per maand of 44,99 euro per jaar en is ook beschikbaar in Nederland. Tegelijkertijd blijkt Zonnestelsel namelijk weinig te worden gebruikt, dus het is niet het gretige aftrek waardoor Snap het wil behouden. Slechts 0,25 procent zou het gebruiken, maar er zouden zelfs al relaties door zijn verbroken. Of Snapchat er dus goed aan doet het te houden, daar is zeker niet iedereen het over eens.

Lees meer over Snapchat en abonneer je op onze nieuwsbrief.