©Snap

Snapchat-drone Pixy is gevaarlijk: niet door het vliegen

Snapchat-drone Pixy is gevaarlijk: niet door het vliegen

4 februari - 15:00

De Snapchat-drone Pixy is niet meer. Het bedrijf achter Snapchat, Snap, is al vrij snel nadat de drone in 2022 uitkwam gestopt met de productie, maar nu moet het zelfs alle drones terugroepen omdat ze gevaarlijk zijn. Het probleem is niet het vliegen, maar de batterij. Die zwelt op en kan zelfs in brand vliegen. Er is al iemand door gewond geraakt.

Pixy is een kleine, lichte, gele drone waarmee je niet al te hoog kan vliegen. Het idee is dat je er net wat andere selfies mee kunt maken, van net iets grotere hoogte. Een goed idee, zeker voor een social medium als Snapchat, maar de gadget was niet meteen razend populair. Het verkocht zo weinig, dat Snapchat al na vier maanden de stekker eruit trok. Maar er waren wel tienduizenden van deze drones verkocht en die hebben mensen inmiddels al even thuis.

Onveilige batterij

Echter blijkt nu dat de batterij niet zo duurzaam is en zelfs onveilig: er komen steeds meer meldingen van opzwellende batterijen. Mensen worden dan ook verzocht om direct te stoppen de Pixy te gebruiken, de batterij er zo spoedig mogelijk uit te halen en hem sowieso nooit meer aan de lader te leggen. Het is jammer dat deze leuke drone nu niet meer kan worden gebruikt. Hij was juist redelijk veilig qua vliegen, omdat hij niet zo hoog kon, lichtgewicht was, een klein formaat had en dichte propellers bevatte. Het zal voor veel gebruikers hun eerste ervaring met drone vliegen zijn geweest.

De batterijen zijn echter te gevaarlijk en de drones moeten worden teruggestuurd. Het is niet mogelijk om bijvoorbeeld een nieuwe batterij te krijgen, want die worden niet meer gemaakt (en zullen dan mogelijk weer dezelfde problemen vertonen). Snap heeft daarom met de Amerikaanse autoriteiten besloten om voor een recall-actie te gaan. Mensen die hun drone terugsturen krijgen hun geld terug.

Pixy-drone van Snap

Misschien heb je ooit een Pixy gekocht of cadeau gekregen: haal de batterij eruit en ga naar de speciaal in het leven geroepen website om je apparaat retour te melden. Een bonnetje is niet nodig, alleen het serienummer van de gadgets. Je dient de drone op te sturen en dan ontvang je de plusminus 200 euro terug die er ooit voor is betaald. Wel wordt mensen op het hart gedrukt om de batterijen er eerst uit te halen en die op een veilige manier op te ruimen. Daarin zit nog een uitdaging, want er wordt ook gezegd dat ze niet in de batterijenbak van de supermarkt moeten worden gedaan. 

Lees meer over sociale media en abonneer je op de Bright-nieuwsbrief.